Erdoğan szóvivője üzent Putyinnak: Ukrajna mellett állunk ebben a háborúban

Törökország kiáll Ukrajna mellett az Oroszországgal vívott háborúban, és támogatja területi integritását és szuverenitását – jelentette ki Ibrahim Kalın török elnöki szóvivő pénteken.

„Ankara nem fogadja el az Oroszország által megszállt ukrajnai területek annektálásáról tartott népszavazások eredményét”

– mondta Kalın az NTV török televíziónak.

A NATO-tag Törökország jó kapcsolatokat ápol mind Oroszországgal, mind Ukrajnával, és azóta, hogy februárban konfliktus tört ki az országok között, egyensúlyozni kezdett a két ország között. Ankara a nyugati államokkal ellentétben nem volt hajlandó szankciókat alkalmazni Moszkvával szemben, miközben közvetítőként lépett fel a két ország között, és részt vett az Ukrajnából származó gabonaexport felszabadításáról szóló közelmúltbeli megállapodásban.

„Törökország az egyetlen ország, amely erőfeszítéseket tesz a háború befejezésére”

– mondta Kalın az NTV-nek.

„Amikor a háború elkezdődött, az volt a jóslatunk, hogy hosszú ideig fog tartani. A jelenlegi kép pedig azt mutatja, hogy a háború elhúzódik”

– tette hozzá.

Kalın megjegyzései Recep Tayyip Erdoğan elnökkel és gazdasági csapatával folytatott isztambuli találkozóját követik, amelyen a gyengélkedő török gazdasággal, többek között az Oroszországgal való kapcsolatokkal foglalkoztak.

Erdoğan tanácsadója elmondta, hogy az állami hitelezők felülvizsgálják az orosz Mir fizetési rendszer használatát, miután az amerikai pénzügyminisztérium külföldi eszközök ellenőrzésével foglalkozó hivatala a múlt héten figyelmeztette a pénzintézeteket, hogy ne kössenek új megállapodásokat, illetve ne bővítsék a meglévőket a Mir kártyák orosz üzemeltetőjével.

Törökország a nyolc – többségében oroszbarát – ország között van, amelyek elfogadják a Mir kártyákat.

A hét elején Törökország két legnagyobb bankja, az Isbank és a Denizbank AŞ felfüggesztette a Mir rendszer elfogadását – jelentette a Bloomberg.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Putyin szövetségesei aggódnak a mozgósítás „túlkapásai” miatt

Oroszország két legmagasabb rangú törvényhozója aggodalmának adott hangot a mozgósítás miatt.