Újfajta iráni kamikaze drónnal bővül az orosz hadsereg arzenálja

Sisakokkal, testpáncélokkal és egy új fajta drónnal bővül az oroszok által megvásárolt iráni hadieszközök sora.

Az Arash-2 öngyilkos drónnal bővül az orosz arzenál, amelyet az iráni tanácsadók egy új csoportja kísér majd, akik az orosz hadseregnek segítenek a platform használatában. Az Iszlám Forradalmi Gárda tanácsadóinak egy másik csoportja már korábban az észak-krími Dzsankoj városába érkezett, hogy segítsen a Shahed-136 öngyilkos drónok és a Mohajer-6 felderítő drónok üzemeltetésében.

Csütörtökön az amerikai kormány megerősítette azokat a korábbi ukrán értesüléseket, amelyek szerint iráni katonai személyzet tevékenykedik a megszállt ukrán területeken, és felügyeli az iráni drónok irányítását. Vasárnap az Ukrán Nemzeti Ellenállási Központ azt állította, hogy az Forradalmi Gárda több kiképzőjét látták Fehéroroszországban, akik az orosz katonai személyzetet képzik ki.

Az ukrán hírszerzési igazgatóság hétfőn azt is közölte, hogy Oroszország 1500 darab Irán által gyártott testpáncélt és ugyanennyi sisakot vásárolt. Moszkva emellett meghatározatlan mennyiségű lőszert is kapott. Hozzátették, hogy az iráni kiképzők az orosz katonáknak az iráni föld-föld rakéták működtetéséről is tanácsokat adnak majd.

A Reutersnek két magas rangú iráni tisztviselő és két iráni diplomata kedden azt mondta, hogy a Kreml föld-föld ballisztikus rakéták eladásáról is megállapodott, a The Washington Post korábbi jelentése ezt tovább erősítette.

„Az oroszok több drónt és azokat az iráni ballisztikus rakétákat kérték, amelyek nagyobb pontossággal rendelkeznek, különösen a Fateh és a Zolfaghar rakétacsaládot”

– mondta az egyik iráni diplomata.

„Az Ukrajnát ért dróntámadások ízelítőt adnak abból, hogy Irán mit tehet velünk”

Benjamin Netanjahu a Fox Newsnak nyilatkozott az irániak jelentette fenyegetésről.