Putyin tanácsadója „neopogány szektának” nevezte a Chábád-Lubavics mozgalmat

Az orosz nemzetbiztonsági tanácsadó-helyettes egy Ukrajnát „sátántalanítani” (!) akaró cikkében a zsidó Chábád-Lubavics mozgalmat „neopogány szektának” nevezte – írja a The Times of Israel.

Egy magas rangú orosz nemzetbiztonsági tisztviselő kedden „felsőbbrendűséget hirdető” szektának nevezte az ukrajnai Chábád-Lubavics haszid mozgalmat, ami heves elítélést váltott ki Berel Lazar orosz főrabbi részéről, aki maga is a lubavicsi mozgalom tagja.

Alekszej Pavlov, az orosz Biztonsági Tanács helyettes titkára a kormány tulajdonában lévő Argumenty i Fakty című hetilapnak írt cikkében Ukrajna ” sátántalanítására ” szólított fel, azt állítva, hogy az országban több száz neopogány szekta működik.

Pavlov a szekták listájára felvette a Chábád-Lubavicsot is, amely a 18. században indult Oroszországban, és ma jelentős vallási erőt képvisel a volt Szovjetunió egész területén, de különösen Oroszországban és Ukrajnában.

„A lubavicsi haszidok fő elve a szekta híveinek felsőbbrendűsége minden nemzet és nép felett”

– írta Pavlov.

Bár Oroszország ukrajnai invázióját nagyrészt geopolitikai szempontból vizsgálják, a háborúnak vallási elemei is voltak, az orosz egyházfő határozottan támogatta a háborút, és egyfajta keresztes hadjáratként emlegette azt. Cikkében Pavlov úgy tűnt, hogy a konfliktusnak ezt a vallási szemléletét közvetíti.

„Úgy vélem, hogy a különleges katonai művelet folytatásával egyre sürgetőbbé válik Ukrajna sátántalanításának végrehajtása”

– írta.

Az orosz főrabbi véget vetne a vérontásnak Ukrajnában

Berel Lazar felszólítja a vallási vezetőket világszerte, hogy segítsenek az ukrajnai konfliktus békés rendezésében.

Amióta Oroszország februárban háborút indított Ukrajna ellen, az oroszországi Chábád mozgalom rabbijai elítélték a háborút és a vérontást, és annak befejezésére szólítottak fel, de tartózkodtak attól is, hogy Moszkvát hibáztassák érte. A szervezet tagjai bírálták a mozgalomhoz nem tartozó Pinchas Goldschmidt volt moszkvai főrabbit is, amiért úgy döntött, hogy elhagyja Oroszországot és közösségét, hogy szabadabban bírálhassa a háborút és Vlagyimir Putyin orosz vezetőt.

Pavlov cikke rámutat a Chábád oroszországi státuszának bizonytalanságára, és megkérdőjelezi a háborúval kapcsolatos egyensúlyozásának sikerét. A cikkre válaszul az egykor Putyinhoz közel állónak tartott orosz főrabbi, Berel Lazar nyílt levelet írt az orosz hatóságoknak, amelyben felszólította őket, hogy ítéljék el Pavlov megjegyzéseit.

„Nevezhetjük Pavlov úr logikáját értelmetlennek vagy közönséges és felszínes antiszemitizmusnak, de ez a régi vérvádak új változata.

És ha ezeket az orosz Biztonsági Tanács egyik tagja mondja ki, az nagy veszélyt jelent.

Ezért azonnali és egyértelmű választ követelünk a társadalomtól és az ország hatóságaitól”

– írta Lazar.

Levelében Lazar megjegyezte, hogy ő a Chábád-Lubavics mozgalom tagja, akárcsak „az Oroszországban működő rabbik 90 százaléka”. Lazar visszautasította Pavlov azon állításait, hogy a Chábád szekta lenne, és hogy felsőbbrendűnek tartja magát másoknál, és megjegyezte, hogy a szervezet kiterjedt vallásközi munkát végez Oroszországban és külföldön.

Oroszország főrabbija: Életek megmentésére használjuk kapcsolatainkat

Berel Lazar rabbi szerint „Az orosz kormány felismerte, hogy az ukrán zsidók segítése nem jelenti az Ukrajnával való azonosulást. Nem titkoljuk, hogy mit teszünk”.