Izrael nyújt segítséget az Irán által megtámadott kis NATO-tagországnak

Edi Rama albán miniszterelnök háromnapos látogatása során a tervek szerint találkozik Jair Lapid izraeli miniszterelnökkel, Jichák Herzog elnökkel és az izraeli Nemzeti Kiberügyi Igazgatóság vezetőjével.

Edi Rama albán miniszterelnök vasárnap érkezett Izraelbe háromnapos látogatásra izraeli kollégája, Jair Lapid meghívására, alig néhány héttel azután, hogy Tirana megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal a Teherán által júliusban indított kibertámadások miatt.

Idan Roll izraeli külügyminiszter-helyettes szeptemberben találkozott Olta Xhacka albán külügyminiszterrel, és felajánlotta, hogy „megosztjuk egymással tudásunkat és tapasztalatainkat a kibervédelem terén”. Emellett „kifejezte Izrael elismerését” Tirana iráni diplomaták kiutasításáról szóló döntése miatt.

„Tovább fogjuk szorosabbra fűzni az együttműködést Izrael és Albánia között”

– mondta Roll.

A kibertámadásokat követően az amerikai pénzügyminisztérium Külföldi Vagyonellenőrzési Hivatala szankciókat vezetett be az iráni hírszerzési és biztonsági minisztérium és Esmail Khatib hírszerzési miniszter ellen.

Az iráni kibertámadások megzavarták az állami számítógépes rendszereket Albániában, ami miatt Tirana kénytelen volt felfüggeszteni az online szolgáltatásait, továbbá kiszivárogtak kormányzati dokumentumok és az albán állampolgárok személyes adatai.

Egy NATO-országnak tele lett a hócipője Iránnal, kiutasítja az összes diplomatát

Edi Rama miniszterelnök úgy döntött, hogy keményen megtorolja az országát ért iráni támadásokat.