Egy NATO-országnak tele lett a hócipője Iránnal, kiutasítja az összes diplomatát

Albánia azonnali hatállyal megszakítja diplomáciai kapcsolatait Iránnal – jelentette be szerdán Edi Rama albán miniszterelnök.

Az albán kormány hazarendeli diplomatáit Iránból, a Tiranában lévő iráni diplomatáknak pedig 24 órán belül el kell hagyniuk az országot.

A döntés az után született, hogy júliusban kibertámadás érte több albán közintézmény informatikai rendszerét.

„Ez a drasztikus reakció teljesen arányos a kibertámadás súlyosságával és kockázatával, amely azzal fenyegetett, hogy megbénítja a közszolgáltatásokat, megsemmisíti a digitális rendszereket, feltöri az állami nyilvántartásokat, káoszt és bizonytalanságot keltve az országban”

– tette hozzá a miniszterelnök.

„A mélyreható vizsgálat megdönthetetlen bizonyítékkal szolgált, hogy az országunk ellen végrehajtott kibertámadást az Iráni Iszlám Köztársaság tervelte ki és finanszírozta négy szervezeten keresztül, amelyek az akciót végrehajtották”

– közölte Edi Rama.

Joe Biden amerikai elnök kormánya támogatta Albánia döntését.

„Az Egyesült Államok határozottan elítéli az iráni kibertámadást”

– jelentette ki Adrienne Watson, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője.

„Csatlakozunk Rama miniszterelnök felhívásához, hogy Iránt felelősségre kell vonni ezért a példátlan kiberincidensért. Az Egyesült Államok további lépéseket fog tenni Irán felelősségre vonása végett azon cselekedeteiért, amelyekkel veszélyeztette Washington egyik szövetségesének biztonságát aggasztó precedenst teremtve a kibertérben”

– mondta Watson.

Ha Izraellel szórakozol, megfizeted az árát

„Korábban 50-100 kommandóst kellett az ellenséges vonalak mögé küldenünk. Most egy csomó okos embert összehozunk egy számítógép elé és ugyanazt a hatást érjük el” – mondta Bennett.

Az iráni külügyminisztérium szerdán este reagált a történtekre határozottan elítélve Albánia döntését és „minden alapot nélkülöző állításait”.

 „Átgondolatlan és a nemzetközi parketten szűklátókörű döntésre vall ezen ország megalapozatlan vádak által vezérelt döntése, hogy megszakítja velünk diplomáciai kapcsolatait”

– olvasható a teheráni tárca állásfoglalásában.

„Irán, amely szintén áldozata volt kibertámadásoknak elutasítja és elítéli a kibertér felhasználását más országok életfontosságú infrastruktúrája elleni támadásokra. Ezen lépés jellege és harmadik országok szerepe az Irán elleni vádakban, terrorizmust támogató államok befolyásáról tanúskodik”

– tette hozzá.

„Az Egyesült Államok azonnali nyilatkozata és az ezen döntés támogatottsága az izraeli sajtóban arról árulkodik, hogy a politikai nyomásgyakorlás kampányát már előre eltervezték”

– húzta alá az iráni külügyminisztérium.

A két ország viszonya 2014 óta feszült, amikor is Albánia befogadta az Iránban terrorszervezetnek tekintett Népi Mudzsáhid Mozgalom (Mudzsáhidín-e-Halk) mintegy 3000 tagját. Albánia korábban többször is beszámolt arról, hogy sikeresen elhárított olyan iráni akciókat, amelyek ellenük irányultak.

Orosz és ukrán állampolgárságú kémeket fogtak Albániában

Egyes híradások szerint valamilyen vegyi anyagot fújtak a letartóztatásukra érkező katonákra, amikor megpróbáltak behatolni az üzem területére.