Orosz és ukrán állampolgárságú kémeket fogtak Albániában

Az albán védelmi minisztérium szombaton közölte, hogy két katonája megsérült, amikor megpróbáltak feltartóztatni két oroszt és egy ukránt, akik megpróbáltak behatolni egy közép-albániai katonai üzembe – adta hírül a Reuters.

„Három orosz és ukrán útlevéllel rendelkező állampolgár próbált meg bejutni a gyárba”

– közölte a minisztérium.

„Az üzemet őrző tisztek azonnal reagáltak, de a három külföldi állampolgár megállítására tett erőfeszítéseik során két katonánk megsérült”

– közölte a minisztérium, hozzátéve, hogy a katonák állapota stabil.

A minisztérium szerint a három külföldi állampolgárt őrizetbe vették. Edi Rama albán miniszterelnök szerint a három személyt „kémkedéssel gyanúsítják”.

A védelmi minisztérium szerint az egyik letartóztatott, akit csak mint M. Z. 24 éves orosz állampolgárt azonosítottak, belépett a gramszi üzem területére, és fényképeket akart készíteni.

A minisztérium szerint a férfi egyfajta spray-t használt a katonák ellen, miközben megpróbált elmenekülni, miután az őrök megállították.

Két másik személyt, egy 33 éves S.T. néven azonosított orosz nőt és egy 25 éves ukrán férfit, F.A.-t szintén letartóztattak a közelben.

Albániába sok orosz és ukrán turista látogat el a nyári vakáció idején. A Gramsh katonai bázis több mint 70 kilométerre van a strandoktól.

A kommunista uralom idején Gramshban AK-49-eseket gyártottak.

A minisztérium honlapja szerint az üzem ma a védelmi ipar számára nyújt gyártási szolgáltatásokat. További részleteket nem közöltek.

Albánia 2009 óta tagja a NATO-nak.

Putyinhoz közeli tisztviselő egyezkedne a Nyugattal

A Kreml egy magas rangú tisztviselője nyugati diplomatákkal és kémfőnökökkel vette fel a kapcsolatot, hogy véget vessenek az ukrajnai háborúnak.