Az izraeli légierő szó szerint a földbe döngölte az irániakat Szíriában

Izraeli tisztviselők szerint Izraelnek sikerült szinte teljesen megfékeznie Irán azon képességét, hogy fegyvereket szállítson Szíriába és fegyvereket gyártson ott.

Az izraeli hadsereg megsemmisítette Irán szíriai katonai infrastruktúrájának mintegy 90%-át

állították a hétvégén Izrael vezető tisztségviselői.

A tisztségviselők szerint Izraelnek az elmúlt években sikerült szinte teljesen megfékeznie Irán azon képességét, hogy fegyvereket szállítson Szíriába, fegyvereket gyártson az ország területén, és Irán-barát erőkkel bázisokat létesítsen ott.

A források szerint az iráni Kudsz Erők korábbi parancsnokának, az amerikaiak által 2020-ban megölt Kasszem Szolejmáninak a terve az IDF folyamatos légi hadjárata miatt hiúsult meg. Az utolsó állítólagos, Izraelnek tulajdonított támadás Szíriában pénteken volt, amikor a helyi média arról számolt be, hogy az IDF mintegy egy hónapos viszonylagos csend után támadást intézett a damaszkuszi repülőtér közelében.

A források szerint az Izrael és Oroszország közötti feszültség ellenére, a szokásos módon működik az orosz-izraeli súrlódásokat megakadályozó konfliktusmegelőző-mechanizmus Szíriában. A légicsapások nélküli időszakok a források szerint általában annak az eredményei, hogy Irán úgy dönt, felfüggeszti a fegyvercsempészetet Szíriába, hogy megpróbáljon új útvonalat találni Izrael becsapására.

A biztonsági tisztviselők hangsúlyozták, hogy az IDF súlyosan megrongálta Irán csempészútvonalait.

A támadások következtében a szíriai hadsereg fegyver- és lőszergyártási képessége is sérült, mivel az irániak és a Hezbollah ugyanazokat a gyárakat használták fegyvereik előállítására.

Az elmúlt évek támadásainak középpontjában az is állt, hogy megállítsák a CERS – a Maszjáfban található Centre D’Etudes et de Recherches Scientifiques (CERS) – számára készült alkatrészek becsempészését, amelyet Irán fejlett rakéták és fegyverek gyártására használt.

Ezzel együtt Izraelben úgy értékelik, hogy Bassár Aszad szíriai elnök sikeresen visszaszorította Irán és a Hezbollah tevékenységét országában, különös tekintettel a szíriai Golán-fennsíkra és az ország déli részére.

Izraeli források szerint Aszad felismerte, hogy az elkövetkező években nem fogja tudni visszaszerezni a kurdok és a törökok által elfoglalt területeket, és ehelyett arra összpontosítja erejét, hogy megpróbálja helyreállítani a stabilitást a nagyvárosokban, hangsúlyt fektetve Damaszkuszra és térségére, beleértve a tengerpartot is.

Az oroszok jelentősen csökkentik a csapataik számát Szíriában

Egyes tisztviselők szerint ez megváltoztathatja Izrael hozzáállását Kijevhez.