Az oroszok jelentősen csökkentik a csapataik számát Szíriában

Oroszország visszavonta erőit Szíriában, beleértve egy kifinomult légvédelmi rendszer eltávolítását, amely komoly fenyegetést jelentett az izraeli légierő műveleteire az országban – írja a Times of Israel.

A The New York Times szerint a fejlemény utat nyithat Jeruzsálem számára, hogy növelje Kijev támogatását mivel Oroszország szíriai jelenléte fontos szempont volt Izrael álláspontjának kialakításában.

Az S-300-as légvédelmi rendszer Szíriából való kivonása egy magas rangú izraeli védelmi tisztviselő és két magas rangú nyugati diplomata szerint, akiket a The Times idézett, egy nagyobb orosz visszavonulás közepette történik az országban, mivel Oroszország igyekszik megerősíteni az Ukrajna elleni, akadozó offenzíváját.

Augusztusban az ImageSat International izraeli cég által rögzített műholdfelvételeken látszólag látszott, hogy

egy S-300-as üteget az északnyugat-szíriai Maszjáfból egy tartuszi kikötőbe, majd onnan Novorosszijszkba, a Krímhez közeli Fekete-tengeri orosz kikötőbe szállítottak.

A tisztviselők eltérő becsléseket adtak arról, hogy hány katonát vontak ki Szíriából. Ketten néhány zászlóaljra, azaz 1200-1600 katonára tették a számot, míg a harmadik szerint ennél jóval többről van szó.

A magas rangú izraeli védelmi tisztviselő azt mondta, hogy a kivont csapatokat katonai rendőrökkel helyettesítették.

Bár többször élesen bírálta Oroszország ukrajnai tevékenységét, Jeruzsálem eddig elkerülte, hogy közvetlen katonai segítséget nyújtson Kijevnek, hogy elkerülje a válság kirobbanását Moszkvával.

Az előnyök ellenére Izrael attól is tart, hogy mivel Oroszország kivonja katonai jelenlétét Szíriából, Irán növelni tudja befolyását – áll a jelentésben.

EPA/YOUSSEF BADAWI

Már egy hónapja nem csapott le Izrael szíriai célpontokra. Miért?

Sokan azt gyanítják, hogy fokozódó orosz nyomásra állt le Izrael az iráni fegyverszállítmányokra történő csapásokkal Szíriában. Ám ennél egyszerűbb ok állhat a háttérben.