Már egy hónapja nem csapott le Izrael szíriai célpontokra. Miért?

Már több mint egy hónap is eltelt azóta, hogy Izrael támadásokat hajtott végre Szíriában, amelyek ezt megelőzően igen gyakoriak voltak, nyilvánvalóan azért, hogy megzavarják, hogy Irán légi utánpótlási vonalakat használjon a fegyverek szállítására a térségbeli szövetségesei számára — írja a ynet.

A legutóbbi, Izraelnek tulajdonított csapás szeptember 17-én történt, és a damaszkuszi nemzetközi repülőteret célozta. A szíriai média szerint a támadás akkor öt katona halálát okozta.

Ez akkor a harmadik Izraelnek tulajdonított csapás volt két héten belül, és másfél héttel az aleppói nemzetközi repülőtér elleni támadás után történt, ahol a hírek szerint katonai célpontokat ért támadás.

A jelentések szerint Izrael súlyosan megrongálta a repülőteret, amely egy korábbi csapást követően éppen újraindította működését, és megsemmisítette az iráni fegyverraktárakat.

Irán azonban ezután kézipoggyászban kezdte el csempészni a precíziós fegyverek alkatrészeit, ami még bonyolultabbá tette a csapásokat.

Az izraeli tisztviselők azt állítják, hogy nincs politikai változás, és hogy nem gyakoroltak Izraelre orosz nyomást.

Az oroszokkal való koordináció folytatódik, mondják, és Izraelnek megvan a szabadsága, hogy a térségben tevékenykedjen, ha ilyen szükség van rá.

Nem hivatalosan több oka is lehet annak, hogy az utóbbi időben nem történtek támadások.

Lehet, hogy drámai mértékben csökkent az iráni fegyvercsempészet Szírián keresztül, miután több repülőteret is célba vettek és megrongáltak. Emellett talán a Karish földgázmezőt övező biztonsági fenyegetések is lassításra késztették a hadsereget.

Vagy talán a közelgő november 1-jei izraeli választásokat is figyelembe veszik a döntéshozók, akik jóváhagyják az ilyen támadásokat.

Biztonsági tisztviselők szerint Izrael akkor és úgy fog cselekedni, ha és amennyiben jelentős fegyverszállítást észlelnek.

A Hamász több mint tíz év után helyreállította kapcsolatát Szíriával

Végül is csak összenő ami…