Ez gyors volt: először likvidáltak iráni katonákat Ukrajnában

Tíz, orosz katonákat kiképző iráni halt meg ukrán csapásokban az elmúlt héten – közölte egy ukrán tisztviselő az izraeli Kan hírügynökséggel pénteken.

Az Ukrán Nemzeti Ellenállási Központ szerdán azt állította, hogy iráni kiképzők felügyelik az orosz kamikaze drónokat indítását.

„Az oroszok iráni kiképzőket vittek az ideiglenesen megszállt Herszon régió és a Krím területére, hogy Shahed-136-os kamikaze drónokat indítsanak”

– állította a kormányzati szerv az ukrán földalatti ellenállásra hivatkozva.

„Ők tanítják meg az oroszokat a kamikaze drónok használatára, és közvetlenül felügyelik a drónok indítását ukrán polgári célpontok ellen, beleértve a Mikolajiv és Odessza elleni csapásokat”.

A Pentagon sajtószóvivője Pat Ryder csütörtökön kijelentette, hogy „irániak vannak a helyszínen Ukrajnában, hogy segítsék Oroszországot az ottani drónműveletekben”.

Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján pedig szintén kijelentette, hogy iráni kiképzők tevékenykednek a Krímben.

Az iráni iszlamista rezsim kiképzői segítik az oroszokat Ukrajnában?

Az irániak már a spájzban vannak.

Pénteken az ukrán légierő szóvivője közölte, hogy Ukrajnának sikerült az Oroszország által indított iráni kamikaze drónok 85 százalékát lelőnie.

Az öngyilkos drónok, más néven kamikaze drónok hatékony eszköznek számítanak a drónhadviselés egyre fejlődő területén, és úgy tűnik, Oroszország tisztában van az alkalmazhatóságukkal.

A konkrét drónok, amelyeket Oroszország használ, az Irán által gyártott Shahed-136-esek.

Irán arra kéri állampolgárait, hogy azonnal hagyják el Ukrajnát

Pénteken az iráni külügyminisztérium azt tanácsolta minden Ukrajnában tartózkodó iráni állampolgárnak, hogy azonnal hagyja el az országot.

Az ukrán védelmi minisztérium szerint Irán az ukrán-orosz háborút használja drónjainak tesztelésére, hogy felkészüljön az Izrael elleni jövőbeli dróntámadásokra.

„Ma iráni drónok százai végeznek „tesztüzemet” a mi földünkön, civileket gyilkolva”

– írta a védelmi minisztérium a Twitteren.

„Ezeket a drónokat nem Ukrajna ellen szánták”

– tették hozzá.

Hány iráni kamikaze drón van még Oroszország arzenáljában Ukrajna ellen?

Ukrajna szerint Oroszország további több ezer drónt szeretne vásárolni Irántól.