Hitleres kamionnal válaszoltak a zsidó-ellenességre Berkeley-i Egyetemen

Három héttel azután, hogy egy prominens Izrael-párti aktivista azzal vádolta a Berkeley-i Kalifornia Egyetemet, hogy „zsidómentes zónákat” hoz létre, két teherautó gurult be a városba, hogy a tovább gerjessze a feszültséget. Az egyiken Adolf Hitler hatalmas képe volt látható – számol be az Arutz7 hírportál.

„Aki a zsidók kitiltása mellett van, emelje fel a jobb kezét” – állt a teherautó oldalán elhelyezett hirdetőtáblán.

Egy Adolf Hitler képével és a „Mindenki, aki a zsidók betiltását támogatja, emelje fel a jobb kezét” feliratú teherautó hajtott át a kaliforniai Berkeley-n pár napja,

válaszul arra a vitára, amelyben a Berkeley Egyetem jogi karának több hallgatói csoportja úgy döntött, hogy kitiltja a „cionista” előadókat.

A teherautót az Accuracy in Media nevű politikai érdekvédelmi csoport küldte ki, amely nem először borzolja a szélősbaloldali progresszívek idegeit. A csoport elnöke, Adam Guillette a J. The Jewish News of Northern California című lapnak elmondta, hogy a teherautó egy nagyobb kampány része volt, amelynek célja az egyetemi kampuszokon tapasztalható antiszemitizmus elleni küzdelem volt, és a Berkeley jogi iskola kilenc diákcsoportja ellen irányult, amelyek nemrég bejelentették, hogy elfogadtak egy szabályzatot, amelyben vállalják, hogy kitiltják a cionista előadókat az egyetemről. (A kezdeti hír megjelenése óta a jelentések szerint további öt diákcsoport fogadta el a szabályzatot).

„A gyűlölet, az intolerancia és az antiszemitizmus erkölcsileg felháborító, és itt az ideje, hogy erőszakmentesen visszavágjunk”

– mondta a J. Weeklynek Guillette, a Project Veritas konzervatív csoport volt alelnöke, aki a múlt héten a Newsmax konzervatív hírcsatornának elmondta, hogy zsidónak vallja magát.

De bármi is volt a teherautó szándékolt hatása, jelenléte megijesztette a diákokat, és elítélést váltott ki a Rágalmazásellenes Liga (ADL) helyi fiókja, a Berkeley Hillel és a helyi Zsidó Közösségi Kapcsolatok Tanácsa részéről. Néhány járókelő kövekkel dobálta meg a járművet.

„Láttam ezt a buszt a reggeli futás közben” – írta Grace Stewart, a Berkeley egyik diákja az Instagramon. „Nagyon ijesztő.”

„Az újabb antiszemitizmus hozzáadása, mint például Hitler-képek használata olcsó retorikai pontszerzés, csak elbagatellizálja a hatmillió áldozat emlékét”

– tweetelte az ADL San Franciscó-i irodája, míg a Berkeley Hillel az Instagramon közölte, hogy minden olyan diák rendelkezésére áll, aki „feldúltnak és zaklatottnak” érzi magát a teherautó látványa miatt.

Miután a múlt héten találkozott a Berkeley vezetőivel, a San Franciscó-i Zsidó Közösségi Kapcsolatok Tanácsa közleményt adott ki, amelyben megjegyezte, hogy

„a „zsidómentes zónákról” való beszéd tényszerűen pontatlan és nem produktív”, és hogy a Hitler-kamion „nemkívánatos és nem hasznos”. A Tanács azonban a joghallgatói csoportok cionista szónokok elleni kampányát is antiszemitának ítélte.

Bár a Hitler-kamion különösen durva eszköz, nem ez volt az első, amelyet a Berkeleyre küldtek válaszul a cionisták kizárására. A JewBelong nevű zsidó csoport, amely óriásplakát-hirdetésekkel igyekszik felhívni a figyelmet az antiszemitizmusra, maga is küldött egy teherautót – a csoport jellegzetes rózsaszínű színében, olyan üzenettel, amely szintén a holokausztra utalt. („Éppen 75 éve, hogy a gázkamrák megtörténtek” – szólt a JewBelong teherautó felirata).

Eközben Noa Tishby izraeli színésznő és író, aki nemrég lett Izrael első „különleges megbízottja az antiszemitizmus és a delegitimizáció elleni küzdelemben”, az egyetemre tartott, hogy közvetlenül beszélgessen a diákokkal. Tishby egy standot állított fel „A cionizmusellenesség antiszemitizmus” felirattal, és a Berkeley diákjaival vitázott Izraelről.

A nagy nyüzsgés tükrözi, hogy a Berkeley mennyire vált a legújabb gyújtópontjává annak a folyamatos vitának, amely az egyetem Izraelhez és cionizmushoz való hozzáállásának változásáról, valamint arról folyik, hogy a zsidó diákok mennyire érzik jól magukat, ha kifejezik identitásukat.

A Berkeley, a Vermont Egyetem és a Dél-Kaliforniai Egyetem a közelmúltban olyan – általában diákvezetésű – kampányok helyszínei voltak, amelyek célja a „cionisták” kiszűrése vagy megcélzása volt.

Néhány iskola az ilyen tevékenységek eredményeként szövetségi polgári jogi vizsgálatok célpontjává vált. A vizsgálatokat kiváltó panaszok közül sokat a Louis Brandeis Center for Human Rights Under Law, egy Izrael-párti jogi csoport nyújtott be zsidó diákok nevében. Kenneth Marcus, a csoport alapítója írta az első Los Angeles Jewish Journal véleménycikkét, amelyben a „zsidómentes övezetek” képét idézte; ezt azóta olyan személyiségek osztották meg, mint Barbra Streisand színésznő és Sarah Silverman komikus.

A vélemények arról, hogy a zsidó közösségnek milyen komolyan kell vennie az ilyen állításokat, még ugyanazon zsidó közösségen belül is nagyon eltérőek lehetnek. A Berkeley jogi karának dékánja zsidó származású és az egyetem zsidó tanári karának tagjai élesen bírálták a „zsidómentes övezetek” cikket, mondván, hogy az hamis és uszító.

Tombol az anticionista aktivizmus az amerikai egyetemeken

„Főiskoláink és egyetemeink érezhetően egyre kevésbé biztonságosak és védettek a zsidó diákok számára” – panaszolta az ADL vezérigazgatója.