Tombol az anticionista aktivizmus az amerikai egyetemeken

Az Anti-Defamation League Center on Extremism (Rágalmazásellenes Liga Központ a szélsőségesség ellen) éves jelentése szerint az Izrael-ellenes aktivizmus az egyetemi kampuszokon az egyik „meghatározó elemévé” válik az amerikai egyetemi életnek.

A csütörtökön közzétett, „Anti-Israel Activism on U.S. Campuses, 2021-2022” című jelentés szerint, bár nem minden incidensnek volt antiszemita célja, sok „valójában” az volt.

„Az Izrael-párti diákok ellen irányuló antiszemita vitriol mélységesen nyugtalanító, főiskoláink és egyetemeink érezhetően egyre kevésbé biztonságosak és védettek a zsidó diákok számára”

– mondta csütörtökön Jonathan Greenblatt, az ADL vezérigazgatója.

„Az egyetemek vezetőinek meg kell tanulniuk, hogyan ismerjék fel az antiszemitizmust, és hogyan reagáljanak megfelelően rá, amikor csak felmerül, beleértve azt is, amikor az Izrael-ellenes tevékenységek átlépik az antiszemita gyűlölet határát.”

A jelentés példaként említette az Izrael-ellenes propaganda graffitizését a Hillel központokon. Tavaly decemberben az Oregoni Egyetem Hillel irodáját megrongálták és felcímkézték egy olyan üzenettel, hogy

„Ti népirtó rasszista [sic] f***sok”.

Egy másik, 2021. szeptember 10-én a Michigan Állami Egyetemen történt incidens során valaki

„Israel Forget 2,977 Lives” (Izrael elfelejtett 2977 életet) feliratot firkált egy 9/11-es emlékműre,

utalva egy összeesküvés-elméletre, amely a zsidókat hibáztatja az aznapi terrortámadások megrendezéséért.

Zsidó diákok is tapasztaltak zaklatást és bántalmazást, többek között amikor egy Izrael-ellenes aktivistákból álló karaván megállt a Rutgers Egyetem zsidó diákszövetségének háza előtt, és szidalmazta és leköpte annak tagjait. Áprilisban egy diák kővel dobálta meg a zsidó diákokat a Diákok a Palesztinai Igazságért tüntetésen az Illinois-i Egyetem Urbana-Champaign-i egyetemén. Azóta gyűlölet-bűncselekménnyel vádolják.

A jelentés kitért a zsidó hallgatók egyetemi csoportokból való kizárására is, amely diszkriminatív gyakorlatot jelenleg az Egyesült Államok Oktatási Minisztériumának Polgárjogi Hivatala (OCR) vizsgálja.

A megállapításokra reagálva az ADL bővíti az antiszemitizmus bejelentésére és áldozatainak támogatására szolgáló online forrásokat. A csoport emellett képzési modult dolgoz ki az antiszemitizmusról diákok számára, és november 10-én megrendezi a „Never is Now” elnevezésű rendezvényt, amelyet „a világ legnagyobb éves antiszemitizmus elleni csúcstalálkozójaként” jellemez.

Kik szítják az antiszemitizmust az amerikai campusokon?

Az Izrael-barát egyetemisták egyre inkább kiközösítettnek és lenézettnek érzik magukat.