Az EU újabb szankciókat szabott ki Iránra az Oroszországnak eladott drónok miatt

A 27 tagú uniós blokk újabb szankciókat hagyott jóvá nyolc iráni szervezet és magánszemély ellen, miután fejlett „kamikaze” öngyilkos drónokat adtak el Oroszországnak — számol be az Arutz7.

Források szerint a szankciók közé tartozik a Shahed Aviation Industries iráni dróngyártó, két magas rangú katonai parancsnok és Saeed Aghajani dandártábornok, az Iszlám Köztársaság drónprogramja mögött álló IRCG tisztje. A szankciók, köztük a vagyonbefagyasztás és az utazási tilalom csütörtökön lépett életbe.

„Ha Irán úgy jár, mint egy kacsa, úgy beszél, mint egy kacsa, és elismeri, hogy drónokat szállít a világ legnagyobb kacsájának, akkor azt hiszem, elég bizonyítékunk van arra, hogy azt mondjuk, Irán egy kacsa. Szankcionáljuk ki belőlük a kacsát”

– jelentette ki Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter egy interjúban.

Ukrajna halálos orosz támadások sorozatáról számolt be, amelyekhez iráni gyártmányú Shahed-136 típusú drónokat használtak, mivel az orosz offenzíva meghiúsulni látszik, és az ukrán erők ellentámadást indítottak az ország keleti részén, visszavéve az előző hónapokban elfoglalt területek nagy részét.

Egy ukrán szóvivő szerdán közölte, hogy az ország védelmi erői szeptember 13. óta több mint 220 iráni UAV-t lőttek le. Irán a maga részéről továbbra is tagadja, hogy drónokat szállított volna orosz szövetségesének.

Az Iráni Forradalmi Gárda üzemeltetheti az Ukrajna ellen bevetett drónokat

Szakértők szerint a terroristaszervezet a Krímből segítheti az oroszokat, miközben Moszkva az ukrán infrastruktúrát bombázza.