Az Iráni Forradalmi Gárda üzemeltetheti az Ukrajna ellen bevetett drónokat

Ukrajna és nyugati szövetségesei azzal vádolják Oroszországot, hogy iráni gyártmányú drónokat vetett be az Ukrajna elleni támadásokban az elmúlt hetekben, miközben Moszkva és Teherán egyre közelebb kerülni látszik egymáshoz — írja a Times of Israel.

Oroszország az elmúlt időkben drónokat is bevetett az ukrán energetikai és infrastrukturális létesítmények elleni támadások során. Ukrajna úgy véli, hogy Oroszország több tucat iráni „kamikaze” drónt használt polgári célpontok elleni támadásokban, többek között Kijevben.

Iráni kiképzők egy krími katonai bázisról segítik Oroszországot a hadjáratban – jelentette a The New York Times jelenlegi és volt amerikai tisztviselőkre hivatkozva, akiket tájékoztattak a titkos hírszerzési információkról.

Az iráni személyzet az Iszlám Forradalmi Gárdához tartozik, mely az Iszlám Köztársaság hadseregének azon ágának, amelyet az Egyesült Államok külföldi terrorszervezetként tart nyilván. Irán más külföldi hadszíntereken, például Jemenben is bevetette az Gárdát.

Oroszország eredetileg saját személyzetet küldött Iránba, hogy megtanulják a drónok használatát, de a fegyverek orosz területre érkezése után problémákba ütköztek. Irán ezután saját kiképzőit küldte a Krímbe a hibák orvoslására, ám az nem világos, hogy az irániak maguk üzemeltetik-e a drónokat – jelentette a The New York Times.

A drónok elektromos infrastruktúrát találtak el, és ukrán civileket öltek meg, köztük egy terhes nőt, aki egy lakóépületben tartózkodott – áll a jelentésben.

Irán és Oroszország tagadta, hogy iráni drónokat használnának Ukrajna ellen.

A drónok Shahed-136-os típusú repülőgépek, amelyeket levegő-föld elleni támadásokra használnak. Az úgynevezett „kamikaze” drónok kis robbanófejet hordoznak, és a célpontjukba csapódva, a becsapódáskor felrobbannak. Hatótávolságuk körülbelül 1000 kilométer.

Mivel olcsók és bőségesen állnak rendelkezésre, Oroszország egyre gyakrabban használ Shahedeket Ukrajna felett. Használatuk lehetővé teszi Oroszország számára, hogy elkerülje a kifinomult repülőgépek és pilóták veszélyeztetését, és megkímélje a drága nagy hatótávolságú precíziós rakétákat. A teherautóplatóról indított, gyors egymásutánban kilőtt drónok alacsonyan és lassan tudnak repülni, így jobban el tudják kerülni a radarokat.

Az irániak a The New York Times szerint Mohajer-6 drónokat is küldtek Oroszországnak, amelyek rakéták szállítására és megfigyelésre is alkalmasak.

Az Egyesült Államok, Franciaország és az Egyesült Királyság szerint az iráni drónszállítmányok megsértették az ENSZ Biztonsági Tanácsának az iráni fegyverszállításokat tiltó határozatát. Egy amerikai tisztviselő szerint a nyugati országok az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén fogják megvitatni a drónszállítmányokat

– jelentette a CNN.

Az Egyesült Államok hétfőn figyelmeztetett, hogy fellép az iráni drónprogrammal együttműködő vállalatok és nemzetek ellen.

Oroszország és Irán egyaránt nyugati szankciók hatálya alatt áll, amelyek blokkolják a gazdasági tevékenységet és a fegyverkereskedelmet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden azt mondta, hogy az orosz csapások egy hét alatt országa erőműveinek mintegy 30 százalékát semmisítették meg. Az orosz támadások megrázkódtatták az energetikai létesítményeket Kijevben és a városi központokban szerte az országban, áramkimaradásokat okozva és megzavarva a vízellátást.

Hétfőn Kijevben drónok pusztítottak el egy lakóházat a belvárosban, és öt ember meghalt. A város polgármestere, Vitalij Klitschko szerint a támadást 28 drónból álló flotta követte el.

A The Washington Post amerikai és szövetséges biztonsági tisztviselőkre hivatkozva vasárnap arról számolt be, hogy Irán további drónokat, valamint „felszíni-felszíni rakétákat” tervez Oroszországnak szállítani.

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter elmondta, hogy javasolta Zelenszkijnek, hogy Kijev szakítsa meg diplomáciai kapcsolatait Iránnal. Múlt hónapban Kijev úgy döntött, hogy jelentősen csökkenti diplomáciai kapcsolatait Teheránnal az állítólagos oroszországi fegyverszállítások miatt.

Az Ukrajna elleni közelmúltbeli csapások is felerősítették az izraeli védelmi segítségnyújtás iránti ukrajnai felhívásokat.

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter kedden közölte, hogy országa hivatalos kérelmet kíván benyújtani Izraelhez, amelyben azonnali légvédelmi segítséget kér.

Hány iráni kamikaze drón van még Oroszország arzenáljában Ukrajna ellen?

Ukrajna szerint Oroszország további több ezer drónt szeretne vásárolni Irántól.