Kétszer annyi orosz zsidó menekült a háború óta Izraelbe, mint ukrán

Amikor Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát, Izrael felkészült a volt szovjet államból érkező új bevándorlási hullámra.

Azóta mintegy 13 ezer zsidó származású ukrán alijázott, vagyis vándorolt ki. Váratlanul ennek kétszerese érkezett Oroszországból, ami azt jelenti, hogy körülbelül

minden nyolcadik orosz zsidó elhagyta Putyin országát.

Vlagyimir Putyin szeptemberi mozgósítási bejelentése óta számuk egyre nő. A múlt héten Alla Pugacsova, a szovjet pop királynője megismételte a háborúval szembeni kritikáját, és bejelentette, hogy zsidó származású férjével Izraelben él.

Izraelben imádkozik a békéért a szovjet popzene királynője

Alla Pugacsova hétfőn közölte, hogy Izraelben tartózkodik, három héttel azután, hogy elítélte Putyin elnök ukrajnai háborúját, amiért az Oroszországot globális páriává tette.

Az alijázási folyamatot felgyorsították az ukránok számára, akik menekültnek minősülnek, de az Oroszországból érkező váratlan kereslet túlterhelte a Zsidó Ügynökséget, a bevándorlást elősegítő kvázi kormányzati szervet. Az idén eddig Izraelbe érkezett 26 000 orosz mellett további 35 000 vár a papírok feldolgozására.

Az izraeli alijáért és integrációért felelős minisztérium, a külügyminisztérium és a pénzügyminisztérium Putyin katonai mozgósítása után találkozott, hogy megvitassák a vészhelyzeti költségvetést, a szálláslehetőségeket és a repülőjáratok megszervezését az újonnan érkezők számára.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Az orosz alijázók harmada egy hónap után elhagyja Izraelt

„Amikor ezeknek a bevándorlóknak egyharmada kihasználja Izrael állam jóindulatát, majd távozik, hogy továbbra is Oroszországban éljen, az komoly probléma” – véli egy tisztviselő.