„Legalább még van vizünk, amikor kialszik a villany” – kemény tél vár Ukrajnára

Az ukránok áramkimaradásokra és kemény télre készülnek, miután Oroszország megpróbálta szétverni az ország elektromos hálózatát.

Ljubov Palii a számítógépe előtt ült, amikor egyszobás lakásában kialudtak a fények, miután az orosz csapások megrongálták az ukrán energiahálózatot.

A mobiltelefonja fényénél játszani kezdett négy hónapos kisfiával, Vovával.

„Nem tudtam lezuhanyozni vagy megfürdetni a babámat, mert sötétben nehéz ezt megtenni. Az etetését nem befolyásolta, mert egy fény is elég.

Legalább még mindig van vizünk, amikor kialszik a villany”

– mondta.

A Paliihoz hasonló családok kemény télre készülnek, miután a héten orosz rakéták és kamikaze drónok záporoztak Ukrajna városaira, erőműveket és villamosenergia-állomásokat találva el, és az ország energetikai infrastruktúrájának mintegy 30%-át megrongálva.

Palii terhes volt, amikor családja már elmenekült az orosz megszállás elől a déli Herszon régióból, és áprilisban Kijevbe költözött. Könnyek között magyarázta, hogy bár az ország egyik része sem biztonságos, a fővárosban kevésbé volt félelmetes, mint a Moszkva által ellenőrzött területen.

„Hétfő előtt tudtam, hogy rakétázás történhet. Próbáltam nyugodt maradni, még ha féltünk is, és egy kicsit sírtunk. A férjem nem hagyta, hogy pánikba essek.

Ha én pánikolok, az a gyermekemre is átragad. Nyugodt szülőkre van szüksége”

– mondta az asszony a Reutersnek.

Volodimir Zelenszkij elnök kormánya közölte, hogy több millió ember számára helyreállt az áramszolgáltatás, de figyelmeztette az ukránokat, hogy készüljenek fel további áramkimaradásokra, és arra kérte az embereket, hogy ahol csak lehet, csökkentsék az áramfogyasztást.

„Fontos megérteni, hogy az orosz terroristák megpróbálják fegyverként használni a hideget”

– mondta szerdán az ukrán miniszterelnök.

„Beteges képzeletükben az, hogy az ukránok több órán át áram nélkül ülnek, győzelemnek számít. Azt gondolják, hogy így megadásra kényszerítenek minket.

Ez nem fog megtörténni”.

Orosz rakéták és drónok a héten három nap alatt 128 alkalommal mértek csapást ukrán célpontokra, 28 energetikai létesítményt eltalálva – közölte az ukrán kormány. Moszkva tagadta, hogy civileket célzott volna.

Világbank: Oroszország háborúja szegénységbe dönti Ukrajnát

Ukrajnában a háború kezdete óta megtízszereződött a szegénységben élők száma.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó a Reutersnek elmondta, hogy a kormány felkészült a kritikus infrastruktúrára mért csapásokra, és sikerült megakadályozniuk, hogy az elektromos hálózat túlterhelődjön, köszönhetően annak is, hogy felhívást intéztek az emberekhez, hogy csökkentsék az áramfogyasztást.

„Oroszország megértette, hogy Ukrajnának erős energiarendszere van, ezért megtámadta az elosztó alállomásokat, amelyek összekötötték a (különböző) régiókat”

– mondta Podoljak.

„Az ukránok felelős hozzáállásának köszönhetően, akik az esti órákban korlátozták fogyasztásukat, a rendszer megbirkózott vele”

– tette hozzá.

Azt ugyanakkor kizárta, hogy megtorló csapásokat mérjenek az orosz energetikai infrastruktúrára.

„Ukrajna védekező háborút folytat”

– magyarázta.

Az ukrán miniszterelnök szerint a csapások óta több mint 4000 városban és faluban állt helyre az áramszolgáltatás, de figyelmeztetett, hogy nehéz idők jönnek.

A kormány sürgeti a polgárokat, hogy tegyenek félre meleg ruhákat, gyertyákat, zseblámpákat és elemeket, ugyanakkor arra kéri az embereket, hogy a csúcsfogyasztás idején korlátozzák az olyan energiafaló készülékek használatát, mint a sütők, mosógépek vagy vízforralók.

„Nem arról van szó, hogy üljünk a sötétben. Csupán a leginkább energiaigényes készülékek használatát kell csökkenteni”

– mondta az ukrán miniszterelnök.

Arra is kérte a vállalkozásokat, hogy kapcsolják ki a kültéri reklámokat, és azt mondta, hogy a következő hónapokban a lakásokat csak legfeljebb 18 Celsius-fokig (64,4°F) szabad fűteni.

Eddig ez a felhívás némi hatást ért el – a miniszterelnök szerint a fogyasztás 10%-kal csökkent kedd és szerda között.

„(Télen) bekapcsolhatjuk a kályhát, hogy melegen tartsuk magunkat, különben nem tudom, hogyan fogjuk felfűteni a lakást. Melegen felöltözünk és sok takaró alá bújunk”

– mondta Palii.

A hatóságok azt is tervezik, hogy mobil fűtőállomásokat állítanak fel az utcákon arra az esetre, ha az emberek otthon fűtéskimaradásokat tapasztalnának, és evakuálási terveket dolgoztak ki arra az esetre, ha kritikus energetikai létesítményeket érnének támadások.

A keleti frontvonalhoz közeli Harkiv régióban a hatóságok ingyen tűzifát osztanak.

Néhány kijevi lakos már felkészült arra, hogy kialudnak a fények.

Egy 27 éves, Kijev Szolomjanszkij kerületében élő lány nemrég kezdett gyertyakészítésbe a barátjával közös lakásának kis konyhájában.

„Volt néhány gyertya a házunkban. Így elég szerencsések voltunk ahhoz, hogy felkészüljünk az áramszünetre”

– mondta a nő a körzetét az előző két napban sújtó áramkimaradásokra utalva.

„Azt tervezzük, hogy több gyertyát készítünk és több anyagot rendelünk az áramszünetek miatt”

– tette hozzá.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Maimonidész és a fegyver-alamizsna morális nihilizmusa

Feltételek és irányadás nélkül nyújtott katonai segítség lassan, de totálisan fizikailag pusztítja el az agresszió áldozatát egy végtelenített háborúban. Robert C. Castel jegyzete.