Világbank: Oroszország háborúja szegénységbe dönti Ukrajnát

„Ha ez így folytatódik, a kilátások sokkal, de sokkal nehezebbek lesznek” – mondja a Világbank egyik tisztviselője.

Oroszország támadásai a frontvonaltól távol eső ukrajnai városok polgári infrastruktúrája ellen megnehezítik az ország súlyos gazdasági helyzetét, ahol idén már tízszeresére nőtt a szegénység – mondta a Világbank egyik vezető tisztviselője szombaton.

Arup Banerji, a Világbank kelet-európai regionális országigazgatója szerint az energiarendszer hatékonyságát tükrözi, hogy Ukrajna gyorsan helyreállította az áramellátást az energetikai létesítmények elleni e heti nagyszabású orosz támadások után. Mégis, Oroszország taktikaváltása megnövelte a kockázatokat.

„Ha ez folytatódik, a kilátások sokkal, de sokkal nehezebbek lesznek”

– mondta a Reutersnek adott interjúban.

„Ahogy a tél tényleg elkezd csípni… decemberre vagy januárra biztosan, és ha a házakat nem javítják ki… újabb belső migrációs hullám indulhat el, a belső menekülteké.”

Maimonidész és a fegyver-alamizsna morális nihilizmusa

Feltételek és irányadás nélkül nyújtott katonai segítség lassan, de totálisan fizikailag pusztítja el az agresszió áldozatát egy végtelenített háborúban. Robert C. Castel jegyzete.

A héten Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta a nemzetközi adományozóknak, hogy országának mintegy 55 milliárd dollárra van szüksége. Ebből 38 milliárd dollár a jövő évi költségvetési hiány fedezésére, a további 17 milliárd dollár pedig a kritikus infrastruktúra, köztük az iskolák, a lakások és az energetikai létesítmények újjáépítésének megkezdésére kell.

Ukrán tisztviselők hangsúlyozták, hogy folyamatos és kiszámítható pénzügyi támogatásra van szükségük a kormány működésének fenntartásához, miközben a kritikus javítások és az újjáépítés is megkezdődik.

„A legtöbb ország jelezte, hogy a következő egy évben anyagilag támogatni fogja Ukrajnát, és ez nagyon pozitív eredmény”

– mondta Banerji.

Szerinte az év végére az ukrán lakosság 25 százaléka fog szegénységben élni, szemben a háború előtti alig több mint 2 százalékkal, és ez a szám a jövő év végére akár 55 százalékra is emelkedhet.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Herszoni versenyfutás, Sár generális és a nukleáris tél víziója

Egy szűk időablak nyílt Ukrajna számára, hogy addig nyomuljon előre, amíg az őszi esők és a beérkező orosz erősítések megnem akadályozzák ebben.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.