Ajvé: Folytatódik a diplomáciai csörte Izrael és Lengyelország között

Bekéretik Izrael varsói nagykövetét a lengyel külügyminisztériumba azon kijelentése miatt, amelyben a lengyel tárcát hibáztatta azért, mert jelenleg szünetelnek az izraeli fiatalok hagyományos lengyelországi útjai, amelyek a holokauszt történetének megismerését segítik – jelentette be pénteken Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes.

„Jákov Livne nagykövetet hétfőn kéretik be”

– közölte Jablonski.

Livne csütörtökön a Sobibór náci német haláltáborban történt fogolylázadás 79. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen felidézte: az emlékhely az előző években felkeresendő célpont volt a Lengyelországba látogató izraeli fiatalok csoportjai számára.

„Ma ez, sajnos, lehetetlen a lengyel külügyminisztériumban hozott döntések miatt”

– tette hozzá a nagykövet, és szorgalmazta a probléma megoldását.

Jablonski pénteki Twitter-bejegyzésében sajnálatát fejezte ki, hogy Livne „úgy döntött:

a média és nyilvános fellépések útján akar kommunikálni a lengyel külüggyel”.

Szerinte az izraeli diplomata félrevezeti a közvéleményt azon okokat illetően, amelyek miatt a szóban forgó utazások szünetelnek.

A miniszterhelyettes megerősítette a tárca álláspontját, miszerint Lengyelország kész fogadni az izraeli fiatalokat „a hozzá hasonló helyzetű országokban érvényes biztonsági szabályok szerint”, vagyis fegyveres kíséret nélkül.

Nem utazhatnak Auschwitz-ba az izraeli diákok

A döntés meghatározó oka az Izrael és Lengyelország közötti nézeteltérés a látogatások során alkalmazott biztonsági intézkedésekkel kapcsolatban.

Az izraeli oktatásügyi tárca júniusban függesztette fel a középiskolai diákok lengyelországi utazásait – amelyek során a fiatalok a volt náci német lágereket tekintik meg -, azzal az indoklással, hogy lehetetlenné vált a diákok „helyes és biztonságos tájékoztatása” az utazások során.

Lukasz Jasina varsói külügyi szóvivő akkor azt közölte:

a lengyel fél már nem tartja lehetségesnek az utazások szervezését az érvényes szabályok szerint, mert azok magukban foglalják az izraeli fegyveres biztonsági erők jelenlétét is.

A lengyel és az izraeli külügyi tárca azóta egyeztetéseket folytat a probléma megoldása érdekében. Augusztusban a lengyel külügy azt közölte, hogy Varsó szeretne megfelelő biztonsági szabályok mellett továbbra is lehetőséget biztosítani arra, hogy a fiatalok megismerjék a holokauszt történetét, valamint „a náci Németország és a Szovjetunió által a második világháború során elkövetett más bűntetteket”. Lehetőséget teremtene továbbá Lengyelország „gazdag történetének és jelenének, ezen belül a lengyel-zsidó kapcsolatoknak” a megismerésére, valamint az izraeli és a lengyel fiatalok találkozóira.

Livne február végén foglalta el a varsói nagyköveti posztot, azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, és az izraeli állampolgárok kimenekítését is koordinálta Ukrajnából. Előtte, 2021 közepétől a két ország kölcsönösen szüneteltette a nagyköveti állomáshelyek betöltését, mert vitát okozott köztük az a lengyel törvény, amely a második világháború alatt más kézbe került ingatlanok visszaszolgáltatásával kapcsolatos, gyakori lengyelországi visszaélések kiküszöbölését célozta.

A koronavírus-járvány kitörése előtt évente mintegy 40 ezer diák izraeli diák vett részt a lengyelországi utazásokon.

Az IDF Lengyelország helyett Litvániában fog a holokausztra emlékezni

A lépés sokakat megdöbbentett az IDF-en belül és kívül, mind a döntés egyoldalúsága, mind az alternatív helyszín kiválasztása miatt.