Nem utazhatnak Auschwitz-ba az izraeli diákok

Az izraeli oktatási minisztérium felfüggeszti a lengyelországi holokauszt-helyszínekre szervezett ifjúsági utaztatásokat — értesült a zsido.com.

A döntés meghatározó oka az Izrael és Lengyelország közötti nézeteltérés a látogatások során alkalmazott biztonsági intézkedésekkel kapcsolatban. A csoportokat az Izraeli Biztonsági Ügynökség fegyveres ügynökei kísérik. Lengyelország a hírek szerint azt kérte, hogy csökkentsék a biztonsági személyzet számát.

A tudósítások izraeli tisztviselőket is idéznek, akik szerint Lengyelország abba is bele akart szólni, hogy a fiataloknak mit mondjanak a látogatások során a helyszíneken. Lengyelország javítani szeretné a lengyelek holokauszt idején tanúsított magatartásáról kialakult képet. Állítólag alakul a kompromisszum a vitás kérdésekben.

A minisztérium közleményében azt írta: folytatják a párbeszédet a lengyel hatóságokkal, hogy megoldást találjanak a csoportok látogatásához kapcsolódó különböző kérdésekre. A minisztérium fontosnak tartja a holokausztra való emlékezést, és ezzel összefüggésben a delegációkat.

Az izraeli fiatalok lengyelországi utazásai az 1990-es években kezdtek elindulni, és a holokauszt emlékezetének központi elemévé váltak.

Berendelték az izraeli külügyminisztériumba Lengyelország nagykövetét

A holokauszt idején elrabolt zsidó vagyonok visszakövetelését megakadályozni készülő, az igények benyújtását időben korlátozó új lengyel törvénykezés miatt.