Berendelték az izraeli külügyminisztériumba Lengyelország nagykövetét

Izraelben berendelték Lengyelország nagykövetét a külügyminisztériumba a holokauszt idején elrabolt zsidó vagyonok visszakövetelését megakadályozni készülő, az igények benyújtását időben korlátozó új lengyel törvénykezés miatt – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű honlap vasárnap.

Az izraeli külügyminisztérium azért rendelte be Marek Magierowski lengyel nagykövetet, mert a lengyel parlament a  holokauszt idején zsidóktól elrabolt vagyonok visszakövetelését időben korlátozó jogszabályokról döntött.

Magierowskival Alon Bar, a külügyminisztérium politikai igazgatója ismertetve az izraeli aggályokat,  közölte Magierowskival, hogy a lengyel törvénykezés hatással lesz a két ország közötti kapcsolatokra.

„Még nem késő leállítani a visszaszolgáltatási kötelezettség megkerülését célzó jogszabályokat, és visszatérni a tulajdon helyreállításának kérdéséről folytatott párbeszédhez” – emelte ki a minisztérium közleménye.

„Ez nem történelmi érvelés a holokausztért való felelősségről, hanem Lengyelország erkölcsi kötelezettsége”

– állította az izraeli külügyminisztérium.

Előzőleg Varsóban is berendelték Izrael nagykövetét hétfőre, válaszul a jeruzsálemi bírálatokra a készülő új törvényről.

Az ügy előzménye, hogy a lengyel parlament csütörtökön elfogadott egy új törvényt, amely harminc évben korlátozza a nácik által a zsidóktól ellopott vagyon visszaszolgáltatási igényeinek lehetőségét. A lengyel szenátusnak még hatályba kell léptetnie ezt a jogszabályt.

Az új törvény szerint leállítják vagy elutasítják a holokauszt alatt lefoglalt vagyon visszaszolgáltatásával kapcsolatban fennálló azon követeléseket, amelyekről az elmúlt 30 évben még nem hoztak végleges döntést, és szintén tilos lesz a már meghozott közigazgatási határozatok ellen új fellebbezések benyújtása.

„Ez egy borzalmas igazságtalanság és gyalázat, amely megkárosítja a holokausztot túlélők, leszármazottjaik és a Lengyelországban több száz éve létező zsidó közösségek tagjainak jogait” – mondta Jaír Lapid külügyminiszter a két ország kapcsolatát megrontó törvényről.

Holokauszttúlélők is tiltakoznak Beata Szydło auschwitzi múzeumi kinevezése miatt

Egy negyedik tanácstag is lemondott tisztségéről, miután a Jog és Igazságosság Párt politikusát kinevezték az Auschwitz Múzeum szakmai tanácsadó testületébe.