Az IDF Lengyelország helyett Litvániában fog a holokausztra emlékezni

A lépés sokakat megdöbbentett az IDF-en belül és kívül, mind a döntés egyoldalúsága, mind az alternatív helyszín kiválasztása miatt — értesült a Jewish News Syndicate.

A döntés értelmében, amely alááshatja a Varsóval már amúgy is feszült kapcsolatokat, az Izraeli Védelmi Erők nem küldenek többé küldöttségeket Lengyelországba, hogy megemlékezzenek a holokausztról.

Ehelyett a tisztek küldöttségei inkább Litvániába látogatnak majd, ami szintén kritikát váltott ki.

Az „Egyenruhás tanúk” elnevezésű projekt mintegy két évtizeddel ezelőtt kezdődött a katonai személyzet számára szervezett holokauszt-emlékezési programként. Ennek keretében hivatásos tisztek és parancsnokok, tartalékos katonák, elesett katonák családtagjai és holokauszt-túlélők alkotják a delegációkat, amelyek felkeresik a lengyelországi haláltáborok helyszíneit, és részt vesznek a megemlékezéseken.

Az évek során az IDF több száz ilyen delegációt küldött Lengyelországba. Más biztonsági szervek, köztük az Izraeli Rendőrség, az Izraeli Biztonsági Ügynökség (Shin Bet), az Izraeli Börtönszolgálat és mások is csatlakoztak a kezdeményezéshez, és hasonló delegációkat küldtek.

Az elmúlt két évben azonban a COVID-járvány miatt befagyasztották az Izraelből Lengyelországba küldött összes delegációt, beleértve az izraeli oktatási minisztérium által szervezett középiskolai delegációkat is. A kezdeményezés megújítására tett minden kísérletet a koronavírus újabb hullámai vetettek véget.

Politikai válságot eredményezett a holokauszt relativizálása Litvániában

A zsidóságot is felelőssé tette a vilniusi parlament nemzeti emlékezeti bizottságának elnöke a holokausztért. Gönczi Róbert írása.