Kisebbségi kormány alakul Svédországban, a Svéd Demokraták nem lesznek benne

A konzervatív Mérsékelt Pártot vezető Ulf Kristersson pénteken bejelentette, hogy sikerült megállapodni a Kereszténydemokratákkal és a Liberálisokkal kisebbségi kormány megalakításáról.

A bevándorlásellenes, nacionalista Svéd Demokraták kívülről támogatják majd a kabinet munkáját, cserébe pedig beleszólást kapnak a kormányzati döntésekbe.

Kristersson elmondta: még a délelőtt folyamán felkeresi Andreas Norlén házelnököt, és jelzi neki, hogy a pártok készen állnak a hétfői parlamenti szavazásra és a kormányalakításra. A hárompárti megállapodásra a házelnöknek is rá kell bólintania. Ha ez ma megtörténik, a parlament a legkorábban hétfőn szavazhat a kabinetről.

A szeptember 11-i parlamenti választásokon a Mérsékelt Pártból, a radikális Svéd Demokratákból, a Kereszténydemokratákból és a Liberálisokból álló jobboldali tömb együttesen

176 helyet szerzett a 349 tagú parlamentben, hajszállal megelőzve a 173 mandátumhoz jutó balközép pártokat.

Így Kristersson bírja a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többség támogatását.

A konzervatív politikus világossá tette, hogy hárompárti koalíció fog kormányozni, de „szorosan együttműködnek” a Svéd Demokratákkal.

Jimmie Akesson, a jobboldali párt vezetője leszögezte: paradigmaváltásra van szükség a bevándorlási és menekültügyi politikában.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Svédország váratlan politikai fordulata

Egyedül a svéd demokraták voltak hajlandóak a bevándorlás ellen kampányolni.