Svédország váratlan politikai fordulata

Svédországnak hamarosan jobbközép miniszterelnöke lehet – szokatlan fordulat egy olyan országban, ahol az elmúlt huszonnégy választásból tizenkilencet a szociáldemokraták nyertek – olvasható a Spectator oldalán. 

Ulf Kristersson, a Mérsékelt Párt vezetője most átveheti a hatalmat. „Most kezdem meg a munkát, hogy új, hatékony kormányt alakítsak” – mondta. „Egy kormányt egész Svédországért és minden polgárért”.

De ez a kormány nem igazán az ő sikerének köszönhető: pártja, a Mérsékeltek valójában veszített a választásokon, és évtizedek óta először a harmadik helyen végzett.

A hatalomra egy másik párt sikerének köszönhetően készül: a bevándorlásellenes Svéd Demokratáknak.

Az évtized nagy részében, amikor a bandák által elkövetett fegyveres bűncselekmények és a gránátos támadások elszaporodtak Svédországban, az SD-nek szinte monopóliuma volt az ország legforróbb témájára. Nem igazán meglepő tehát, hogy mostanra a szavazatok 21 százalékával Svédország második legnagyobb pártja, a legsikeresebb ilyen jellegű mozgalom Európában. És bár most talán egy Kristersson-koalíciónak adják szavazataikat, korántsem biztos, hogy segíteni akarnak neki a kormányzásban – írja a cikk.

A Spectator elemzése szerint a kormányhoz való csatlakozás komolyan veszélyeztetheti az előrehaladásukat. A választók most először vonnák őket felelősségre mindazért, ami ellen tiltakoznak: az ellenőrizetlen migrációért, a lövöldözésekért, a robbantásokért. Ezek nem olyan problémák, amelyeket egy négyéves hivatali ciklus alatt meg lehet oldani – és az SD már régóta kívülállóként pozicionálja magát.

Az SD nacionalizmusa skandináv nacionalizmus, amely számos életmódbeli kérdésben kifejezetten liberális.

A választásokon először fordult elő, hogy a bűnözés a választók körében a legfontosabb prioritásként jelent meg. De ez csak várható volt, tekintve, hogy Svédországban a legmagasabb a fegyveres gyilkosságok aránya Európában, és olyan robbantásos merényletek járványa van, amelyeknek sehol máshol Nyugaton nincs megfelelője vagy előzménye.

A legutóbbi, 2018-as választási év óta csaknem 500 robbantásos merénylet (köztük kézigránátos merényletek) és végtelen számú történet bandagyilkosságokról. Gyerekek kerültek a kereszttűzbe.

A lövöldözések rendszeres részei a svéd életnek, és a rendszer nem tud megbirkózni velük.

A választások előtti héten legalább két bombát robbantottak fel, egy másikat pedig egy stockholmi zenei fesztiválon találtak. A svéd rendőrség soha nem készült fel ilyen problémákra. Egy társadalommal a társadalomban találják magukat szemben, amelybe nehezen tudnak behatolni.

A rendőrség szerint már legalább hatvan olyan bevándorló negyed van, amelyet alig tudnak ellenőrizni.

Mintegy 300 rendőr sérült meg, amikor tavasszal hatalmas zavargások törtek ki ezeken a területeken, és Svédország rendőrfőnöke olyan „brutalitásra figyelmeztetett, amilyet még nem láttunk”.

Aztán ott egy barbár árnyékrendszer, amely ma már a svéd élet része. Egy tanulmány szerint már 2017-ben mintegy 240 000 gyermek és fiatal élt félő volt, hogy „becsülettel kapcsolatos családi normák” szerint. Néhány évvel ezelőttig mégis tabu volt kimondani a vakítóan nyilvánvaló dolgot: hogy Svédország több migránst fogadott be, mint amennyit integrálni tudott. A cikk szerint sokáig tartott, mire a bevett pártok erre a következtetésre jutottak.

A bal- és jobboldali kormányok évtizedeken keresztül egyedülállóan liberális, nyitott ajtókkal rendelkező bevándorlási politikát folytattak, még akkor is, ha ez nem élvezte a közvélemény támogatását.

A külföldön született népesség aránya az elmúlt két évtizedben megduplázódott, és elérte a 20 százalékot. A 2015-ös bevándorlási hullám során egy főre vetítve több embert fogadtunk be, mint bármely más európai ország.

A hagyományos pártok évekig bevándorláspárti kartellt alkottak, és hallgattak olyan témákról, amelyekről a közvélemény sürgősen beszélni akart. Az SD volt az egyetlen párt, amelyik ellenezte a nagyarányú bevándorlást.

A szociáldemokraták a kampány nagy részét azzal töltötték, hogy a svédeket arra kérték, képzeljék el egy jobboldali kormány borzalmait, amelyet az SD támogatna, de a választók nagy része ezt nem találta borzalmasnak. Az első szavazók úgy nőttek fel, hogy a pártot a politikai bútorzat részeként látták.

Ahogy az Expressen című napilap fogalmazott, a svéd baloldal a Svéd Demokratákról szóló népszavazássá akarta tenni ezt a választást – „és a Svéd Demokraták nyertek”.

Így Svédországban, ahol a legmagasabb a bevándorlás Európában, most talán a legsikeresebb bevándorlásellenes, establishment-ellenes párt van a kontinensen.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Maja Suslin

Egy svédországi imám szerint a zsidók disznók és majmok leszármazottai

Fél évvel ezelőtt a Kvällposten leleplezte, hogy Rosengård imámja, Basem Mahmoud többször is a zsidók ellen uszított a mecsetében és Youtube-csatornáján.