A Biden-adminisztráció kiakadt a szaúdiakra

Rijád visszautasítja a Moszkvával való szövetkezés vádját, míg Washington szerint a szaúdiak tudták, hogy a termeléscsökkentés tompítja az orosz szankciókat – írja a Wall Street Journal. 

A Biden-kormány megtorlással fenyegetőzött a szaúdi vezetésű OPEC és Oroszország vezette szövetségesei által múlt héten végrehajtott jelentős olajkitermelés-csökkentés miatt, elmélyítve Washington vitáját az egyik legfontosabb közel-keleti partnerével.

Szaúd-Arábia az éjszaka folyamán kiadott nyilatkozatában visszautasította azokat az amerikai vádakat, amelyek szerint Oroszország oldalára állt volna az ukrajnai háborúban,

és megismételte, hogy a 23 tagú, közösen OPEC+ néven ismert csoport által hozott termeléscsökkentési döntést kizárólag gazdasági megfontolások motiválták.

A trónörökös bosszúja

Szaúd-Arábia egy kis nemzet, de még a nagyok sem rúghatnak bele büntetlenül. Robert C. Castel jegyzete.

„A királyság hangsúlyozza, hogy miközben arra törekszik, hogy megőrizze minden baráti országgal fenntartott kapcsolatainak szilárdságát, megerősíti, hogy elutasít minden olyan diktátumot, intézkedést vagy erőfeszítést, amely eltorzítja nemes célkitűzéseit, hogy megvédje a világgazdaságot az olajpiaci volatilitástól”

– közölte a szaúdi külügyminisztérium.

Órákkal később a Fehér Ház azzal vádolta meg Rijádot, hogy forgatja és eltereli a figyelmet olajpolitikájának geopolitikai következményeiről.

„Az elmúlt hetekben a szaúdiak közvetítették felénk – privát és nyilvános formában – szándékukat az olajtermelés csökkentésére, amiről tudták, hogy növelné az orosz bevételeket és tompítaná a szankciók hatékonyságát”

– mondta John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

Biden elnök a CNN-nek adott keddi interjújában arra figyelmeztetett, hogy

„következményei lesznek annak, amit Oroszországgal tettek”,

anélkül, hogy pontosította volna, mik lehetnek ezek.

Fotó: EPA/BANDAR ALJALOUD

Itt az új világrend, amely nem a Nyugat érdekei körül forog

A Nyugat olajigénye már nem elsődleges szempont – írja a brit közgazdász az OPEC+ döntésével kapcsolatban, amely pofon Joe Biden kormánya számára.