Biden átértékeli a szaúdi kapcsolatokat

Szóvivője szerint az amerikai elnök „nagyon világosan” kijelentette, hogy hajlandó felülvizsgálni a Rijáddal való kapcsolatokat, miközben attól tart, hogy az olajkartell lépése az árakat a választások előtt az egekbe repítheti.

Joe Biden amerikai elnök „átértékeli” az amerikai és Szaúd-Arábia közötti kapcsolatokat az OPEC+ olajtermelés csökkentéséről szóló döntésének fényében – közölte kedden a Fehér Ház szóvivője.

„Azt hiszem, az elnök világosan kijelentette, hogy ez egy olyan kapcsolat, amelyet továbbra is újra kell értékelnünk, amelyet hajlandónak kell lennünk felülvizsgálni”

– mondta John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője a CNN-nek.

„Az OPEC döntésének fényében, úgy gondolom, hogy most is ezen a ponton áll”.

A 13 országot tömörítő, szaúdi vezetésű OPEC-kartell és 10 szövetségese Oroszország vezetésével a múlt héten megállapodott abban, hogy novembertől napi kétmillió hordóval csökkentik a kitermelést – ez felerősítette a félelmeket, hogy az olajárak az egekbe szökhetnek.

A trónörökös bosszúja

Szaúd-Arábia egy kis nemzet, de még a nagyok sem rúghatnak bele büntetlenül. Robert C. Castel jegyzete.

A döntést széles körben diplomáciai pofonként értékelték, mivel Biden júliusban Szaúd-Arábiába utazott, és találkozott Mohammed bin Szalmán koronaherceggel, annak ellenére, hogy a Dzsamál Khashoggi újságíró meggyilkolását követően a királyságot nemzetközi „páriává” tette.

Kirby hozzátette, hogy

Biden „hajlandó együttműködni a kongresszussal annak átgondolásában, hogy ennek a kapcsolatnak (Szaúd-Arábiával) hogyan kellene kinéznie a jövőben”.

Megjegyzései egy nappal azután hangzottak el, hogy Bob Menendez szenátor, a szenátus külügyi bizottságának vezető demokrata képviselője felszólította Washingtont, hogy állítson le minden együttműködést Szaúd-Arábiával.

„Az Egyesült Államoknak azonnal be kell fagyasztania a Szaúd-Arábiával való együttműködésünk minden aspektusát, beleértve a fegyvereladásokat és a biztonsági együttműködést is azon túl, ami az amerikai személyzet és érdekek védelméhez feltétlenül szükséges”

– mondta Menendez.

„A szenátus külügyi bizottságának elnökeként nem adok zöld utat semmilyen együttműködésnek Rijáddal, amíg a királyság nem értékeli újra az ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontját”.”

Biden a múlt héten azt mondta, hogy megvizsgálja az alternatívákat a további áremelkedések megakadályozására.

Ezek közé tartozhat az amerikai stratégiai kőolajtartalék további felszabadítása, az amerikai hazai fúrások esetleges növelése, valamint drasztikusabb intézkedések, többek között az export korlátozása.

Itt az új világrend, amely nem a Nyugat érdekei körül forog

A Nyugat olajigénye már nem elsődleges szempont – írja a brit közgazdász az OPEC+ döntésével kapcsolatban, amely pofon Joe Biden kormánya számára.