Aggasztóan alakul a tengeri határvita Libanonnal

A libanoni elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok közvetítésével folytatott tárgyalások Izraellel véget értek, és a következő órákban várja a végleges javaslatot.

Michel Aoun libanoni elnök vasárnap bejelentette, hogy az Izraellel a vitatott tengeri határukról és a fúrási jogokról folyó, amerikai közvetítéssel folytatott tárgyalások véget értek, és Libanon a következő órákban várja a végleges javaslatot.

„Aoun telefonhívást kapott az amerikai közvetítőtől, Amos Hochsteintől, amelynek során tájékoztatta őt a tárgyalások legújabb eredményeiről”

– közölte az elnöki hivatal a Haaretz szerint.

A közlemény hozzátette, hogy Hochstein „a következő órákban elküldi a javaslat végleges változatát”.

A libanoni kormány arra készül, hogy áttekintse a javaslat végleges szövegét, és meghozza a végső döntést.

Izrael és Libanon az elmúlt egy évben amerikai közvetítéssel tárgyalásokat folytatott azzal a céllal, hogy megállapodásra jussanak tengeri határukról.

Az elmúlt évtizedben mindkét ország partjainál jelentős földgázlelőhelyek kerültek felfedezésre, és a határvita miatt leállt a gázfeltárás egy olyan területen, amely felkeltette az amerikai energiaipari vállalatok érdeklődését.

A vita júniusban eszkalálódott, miután Izrael egy kitermelőhajót a Karish tengeri mező közelébe vitt, feldühítve ezzel Libanont, amely a mező egy részére igényt tart.

Kinek kedvez a kialakulóban lévő izraeli-libanoni tengeri megállapodás?

Izraeli szakértő szerint mindkét nemzet nyer gazdaságilag, de a Hezbollah is jól jár, mert megerősíti Libanon feletti ellenőrzését.

Bár a múlt héten úgy tűnt, hogy a megállapodás elérhető közelségbe került, csütörtökön a feszültségek tovább fokozódtak, miután Libanon további változtatásokat követelt a tengeri határról szóló megállapodás tervezetében, amely hivatalosan is kijelölné az izraeli és libanoni vizek határait, beleértve a nagyra becsült tengeri gázmezőket is.

Az Izrael és Libanon közötti, amerikai közvetítéssel létrejött megállapodást az izraeli ellenzék bírálta, különösen Benjamin Netanjahu ellenzéki vezető, aki a múlt héten sajtótájékoztatón támadta a megállapodást.

„Eljött az idő, hogy azt mondjuk, elég, elég ebből a veszélyesen gyenge kormányból. Ez a gyengeség csak most vált nyilvánvalóvá, amikor Lapid megadta magát a Hezbollah fenyegetéseinek. A megadásról szóló megállapodása törvénytelen, és minket nem fog kötni”

– mondta az ellenzéki elnök.

Az ellenzék számos tagjának, valamint Ajelet Saked belügyminiszter bírálatán túl az Egyesült Államok volt izraeli nagykövete, David Friedman is bírálta a megállapodást hétfőn.

„Évekig próbáltunk közvetíteni Izrael és Libanon között a vitatott tengeri gázmezőkről. Nagyon közel jutottunk a javasolt 55-60%-os libanoni és 45-40%-os izraeli felosztáshoz. Akkor senki sem tudta elképzelni, hogy 100% Libanoné és 0% Izraelé. Szeretném megérteni, hogyan jutottunk idáig”

– tweetelte.

„Lehet, hogy tévedek, [de] szerintem Izrael valójában semmit nem kap. Értelmezésem szerint Izrael csak a saját szuverén területén belüli fúrásokra kap felhatalmazást – ami nem része a Libanonnal folytatott tengeri vitának. Ami a vitatott területet illeti, úgy tudom, Libanon mindent megkap”

– tette hozzá.

Ted Cruz szenátor (R-TX) vasárnap aggodalmát fejezte ki a kialakulóban lévő megállapodással kapcsolatban, mondván, hogy „nyugtalanítja” a Biden-kormányzat által Izraelre gyakorolt nyilvánvaló nyomás, hogy engedményeket tegyen Libanonnak.

„Mélységesen nyugtalanít, hogy Biden tisztviselői nyomást gyakoroltak izraeli szövetségeseinkre, hogy adják át területüket az Irán által ellenőrzött Hezbollah terrorista csoportnak”

– tweetelte Cruz.

„Egy újabb téma, amit a következő republikánus kongresszusnak ki kell vizsgálnia.”

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Végre: Izrael megkezdi a kitermelést a Karish gázmezőn

A Hezbollah háborúval fenyegetőzik miatta, de Izrael zöld utat adott a projektnek.