Végre: Izrael megkezdi a kitermelést a Karish gázmezőn

A Libanonnal fennálló feszültségek ellenére Izrael zöld utat adott az Energean fúrótársaságnak, hogy megkezdje fúrótornyának működését.

A Libanonnal fennálló feszültségek közepette és hosszas előkészületek után a Karish gázfúrótorony várhatóan ma (vasárnap) kezdi meg a fúrást.

Az Israel Hayom jelentése szerint az első szakaszban csak egy „műszaki tesztről” van szó. Az Energean vállalat nem volt hajlandó pontosítani a gázkitermelés megkezdésének pontos időpontját, de megerősítették, hogy ez várhatóan hamarosan megtörténik.

A tesztelési fázis befejezése után, néhány héten belül megkezdődik tényleges a gáztermelés magáról a mezőről.

Az izraeli biztonsági erők három héttel ezelőtt adtak engedélyt az Energeannak a Karish gázmező üzemeltetésére, az energiaügyi minisztérium által a vállalatnak adott hivatalos engedély részeként. A cégnek azt mondták, hogy a tárgyalások és a Hezbollah terrorszervezet vezetője, Naszrallah fenyegetései ellenére az IDF és a védelmi minisztérium szempontjából nincs ok arra, hogy az Energean szakmai megfontolásai szerint ne kezdjék meg a gázkitermelést.

Naszrallah: A Hezbollah rakétái célba vették a Karish-gázmezőt

Figyelmeztetést küldött Izraelnek az Irán-által támogatott libanoni terrorvezér.

Izraeli biztonsági források hangsúlyozták, hogy a menetrendben bekövetkező esetleges késedelem a vállalat megfontolásaiból fakad, nem pedig biztonsági korlátozásokból vagy az állam által előírt politikából. Egy kormánytisztviselő azt állította, hogy a vállalat az államot próbálja hibáztatni a késésért, és hogy a felek között feszültségek alakultak ki a kérdéssel kapcsolatban.

Az Energean válaszul közölte, hogy nincs késés a menetrendben, és tagadta a kormány képviselőivel fennálló feszültségeket.

Közben Aviv Kochavi vezérkari főnök közvetlen és fenyegető üzenetet küldött Libanonnak arról, hogy milyen árat fog fizetni, ha a Hezbollah konfliktust kezd Izraellel. Kochavi tíz nappal ezelőtt Párizsban járt, és többek között francia kollégájával, Thierry Burkharddal is beszélt.

A kettejük közötti találkozón a vezérkari főnök bemutatta azokat a légi felvételeket, amelyeken azokat a célpontokat ábrázolták, amelyeket Izrael megtámad, ha Naszrallah konfliktusba kezd Izraellel.

Két nappal a beszélgetés után a francia tábornok Bejrútba utazott, és találkozott a libanoni hadsereg vezérkari főnökével. Úgy vélik, hogy Burkhard az izraeliek üzenetét közvetítette a libanoniaknak.

A Hezbollah lesben áll Izrael határán

A Hezbollah egyre inkább úgy viselkedik, mint aki háborúra készül.