Naszrallah: A Hezbollah rakétái célba vették a Karish-gázmezőt

A libanoni terrorvezér „vörös vonalnak” nevezte a Karish-gázmezőn folyó kitermelést.

Haszan Naszrallah, a Hezbollah terrorszervezet vezetője pénteken újabb fenyegetést fogalmazott meg, és figyelmeztette Izraelt.

Televíziós beszédében Naszrallah felhívta a figyelmet arra, hogy a Karish-i platformot a tervek szerint a következő napokban csatlakoztatják az izraeli nemzeti gázhálózathoz. Naszrallah szerint a Hezbollah „nagyon határozott üzenetet küldött” a tesztekkel kapcsolatban, de Izrael tisztázta, hogy azok nem a gáz Karishból történő kitermelését jelentik.

„A vörös vonal számunkra az, hogy ne legyen kitermelés Karishból”

– mondta.

Azt mondta, hogy a Hezbollah „igazi esélyt ad” az Egyesült Államok által közvetített tárgyalásoknak, amelyek célja a Libanon és Izrael közötti tengeri határ kijelölése, hogy lehetővé tegyék a tengeri fúrásokat a vitatott területeken.

Libanon igényt tart Karish-gázmező egy részére, amely Izrael szerint a saját vizein fekszik, és nem része a folyamatban lévő tárgyalások tárgyát képező vitatott területnek.

Fontos megjegyezni, hogy a két ország formailag továbbra is háborúban áll.

„Minden szemünk Karishra szegeződik, és rakétáink Karishra szegeződnek”

– mondta Naszrallah.

„Amíg a kitermelés nem kezdődött meg, addig van esély a megoldásokra.

Nem fogjuk megengedni, hogy a vitatott karish-i mezőn kitermeljék az olajat és a gázt, mielőtt Libanon nem kapja meg jogos követeléseit”

– tette hozzá.

Az Energean, a londoni tőzsdén jegyzett vállalat, amely a Karish fejlesztésére vonatkozó engedéllyel rendelkezik, szeptember 8-án közölte, hogy „jó esély van rá, hogy heteken belül leszállítja [az] első kitermelt gázt a Karish fejlesztési projektből”.

Elindulhat a gáztermelés egy izraeli gázmezőn, amit Libanon is magának követel

A Hezbollah korábban támadással fenyegetőzött, ha Izrael elkezdi a termelést.