Elindulhat a gáztermelés egy izraeli gázmezőn, amit Libanon is magának követel

Egy londoni tőzsdén jegyzett vállalat, amelynek Izrael engedélyezte a gázkitermelést egy olyan tengeri mezőn, amelyre részben Libanon is igényt tart, csütörtökön bejelentette, hogy heteken belül megkezdi a kitermelést – írja a Ynetnews. 

„A hely felülmúlta várakozásainkat, és a Karish zászlóshajó projektünk a tervek szerint heteken belül megkezdi a termelést” – áll az Energean közleményében.

Izrael szerint a Karish mező teljes egészében a kizárólagos gazdasági övezetén belül található, Libanon azonban ragaszkodik ahhoz, hogy a mező egy része a saját vizein belül van.

Az Egyesült Államok közvetített a vitában, amely június elején eszkalálódott, amikor az Energean egy termelőhajót vitt a mezőre.

Izrael július elején jelentette be, hogy lelőtt három, a Hezbollah által Karish felé indított fegyvertelen drónt.

A Hezbollah vezetője, Hasszán Naszrallah augusztus elején Karishra utalva arra figyelmeztetett, hogy „az a kéz, amelyik vagyonért nyúl, le lesz vágva”.

Benny Gantz izraeli védelmi miniszter a múlt hónap végén azt mondta, hogy a gázvagyona elleni bármilyen támadás újra kiújíthatja a háborút a két fél között.

A két ország 2020-ban folytatta a tengeri határról szóló tárgyalásokat, de a folyamat megakadt.

Libanon eredetileg 860 négyzetkilométert (330 négyzetmérföldet) követelt a vitatott tengeri területből, de aztán további 1430 négyzetkilométert kért, beleértve a Karish tengeri gázmező egy részét is.

Izrael Hezbollah szabotázsra számít a Földközi-tengeri földgázmezőkön

Izrael kemény figyelmeztetést küldött a libanoni síita terrorcsoportnak.