A canterbury érsek felszólalt a nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése ellen

Canterbury érseke aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a brit nagykövetséget Izraelben Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztethetik – írja a Daily Mail.

Liz Truss miniszterelnök a múlt hónapban az ENSZ New York-i csúcstalálkozóján közölte izraeli kollégájával, hogy fontolgatja az áthelyezést, miután Donald Trump elnöksége idején ugyanezt a költözést rendelte el az amerikai nagykövetség számára.

Justin Welby canterburyi érsek aggodalmát fejezte ki a lehetséges következmények miatt, mielőtt Izrael és a palesztinok között tárgyalásos rendezés jön létre.

Izrael a legjobb dolog, ami a keresztényekkel történhetett a Szentföldön

„Akik az izraeli keresztényekért aggódnak a zöld vonal rossz oldalát nézik. Az igazi válság a palesztin fennhatóság alatt van – írja Robert Nicholson.

A Jewish Newsnak adott pénteki nyilatkozatában Welby szóvivője a következőket mondta: „Az érsek aggódik amiatt, hogy milyen hatással lehet a brit nagykövetség áthelyezése Tel-Avivból Jeruzsálembe, mielőtt a palesztinok és az izraeliek között tárgyalásos rendezés születik.”

‘Az érsek kapcsolatban áll a Szentföldön élő keresztény vezetőkkel, és továbbra is imádkozik Jeruzsálem békéjéért’.

A Downing Street szóvivője korábban azt mondta, hogy Truss a szeptemberi ENSZ-csúcstalálkozón tájékoztatta Jair Lapid izraeli miniszterelnököt „a brit nagykövetség jelenlegi izraeli elhelyezésének felülvizsgálatáról”.

Az ígéretet a tory vezetési választások során tette a konzervatív Izrael Barátai szervezetnek írt levelében.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Megváltoztathatja-e Károly király Nagy-Britannia Izraelhez való hozzáállását?

III. Károly királynak a trónra lépése felveti a kérdést, hogy vajon bekövetkezhet-e pozitív változás Nagy-Britannia Izraelhez fűződő bonyolult és gyakran ellenséges kapcsolatában.

Fotó: Unsplash