Izrael a legjobb dolog, ami a keresztényekkel történhetett a Szentföldön

Az anglikán egyház tagjai karácsony előtt az izraeli keresztények sorsa miatt aggódtak, miközben a Közel-Kelet több országában valóban üldözik őket – írta Robert Nicholson a Telegraph hasábjain.

„Minden évben karácsonykor valamelyik keresztény vezető figyelmeztet a keresztények sorsára a Szentföldön. Idén Justin Welby canterburyi érsek és Hosam Naoum jeruzsálemi anglikán érsek volt az, aki a Szentföldön kialakult „példátlan és sürgős” válságra figyelmeztetett. „Ez a válság” – magyarázzák – „a Szentföld keresztény lakosságának évszázados csökkenése közepette zajlik” – írja a szerző.

„Izrael állam azonban a legjobb dolog, ami a keresztényekkel és más kisebbségekkel több mint ezer éve történt: a szabadság forradalma a vallási birodalommal szemben, menedék a zsidók számára, és egyben a soknemzetiségű pluralizmus modellje. Az érsekek dicséretére legyen mondva, hogy elismerik a tényeket. „Izraelben a keresztények száma összességében emelkedett” – ismerik el, de nem jegyzik meg, hogy 13 évszázad óta ez az első alkalom, hogy ilyesmi történt” – írja Nicholson.

A cikk szerint a vezetők átsiklottak azon a tényen, hogy az izraeli keresztény közösség egy szabad keresztény közösség, ami nem mondható el az olyan helyeken élő közösségekről, mint Szíria és Irak, amelyeknek 2000 év után először a kihalással kell szembenézniük.

„A Szentföldön valójában két keresztény közösség él: egy nagy és virágzó arab nyelvű népesség Izraelben, ahol 182 ezren élnek állampolgárként, főként Galileában, a Közel-Kelet egyik legváltozatosabb zónájában; és egy kisebb, 50 ezer fős keresztény palesztin csoport Ciszjordániában és Gázában. Welby és Naoum joggal aggódik, de a zöld vonal rossz oldalát nézik. Az igazi válság itt van, a palesztin uralom alatt” – írja Nicholson.

A cikk idézi a Palesztin Politikai és Felméréskutató Központ tanulmányának adatait, amelyek azt mutatják, hogy a konfliktus megviselte a palesztin keresztényeket, de mélyebb dinamikák is szerepet játszanak. A palesztin területeken élő keresztények, akárcsak hittársaik az iszlám világban, a palesztin területeken élő keresztények is két tűz közé kerültek: a legtöbben demokráciára vágynak (73 százalék), de csak kevesen hiszik, hogy kormányuk demokratikus (11 százalék); eközben kétharmaduk aggódik a növekvő iszlamizmus miatt.

„A karácsony alkalmat kínált arra, hogy megköszönjük Izraelnek a kereszténység védelmét. Ha az anglikán egyház keresztény reneszánszot akar a Közel-Keleten, akkor baráti kezet kellene nyújtania annak az egyetlen országnak, ahol ez a projekt még életképes. Ha a vezetőket bosszantják az izraeli események, megfontolhatnák, hogy a nemzetközi sajtó helyett a helyi rendőrségnél tegyenek panaszt. És ha érdekli őket a kereszténység a Szentföldön, akkor Ciszjordánia és Gáza felé kellene fordítaniuk a tekintetüket”

– zárja Nicholson.

Borítókép: Flickr/Ana Paula Hirama

Biblia vagy tradíció: miért támogatják Izraelt az evangéliumi keresztények?

Izrael egyik legnagyobb támogatója az evangéliumi kereszténység, de az egyház antiszemita múltja a mai napig kísért. Hajdú Tímea írása.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.