„A fiataljaink vére a te lelkeden szárad” – harsogta az iráni állami televízió

Hekkertámadás szakította félbe az iráni állami televízió adását helyi idő szerint szombat este, az adás helyett Ali Hamenei ajatollah, az ország legfőbb vezetőjének képe fegyver célkeresztjében jelent meg.

A műsorban éppen Hameneit ábrázoló képsorokat mutattak, amelyeket azonban váratlanul az immár negyedik hete zajló országos tüntetéssorozaton meggyilkolt nők képei váltottak fel, majd ismét megjelent Hamenei képe, ám ezúttal vörös célkeresztben, alatt pedig fárszi nyelven

„A fiataljaink vére a te lelkeden szárad” felirat állt.

A képek között látható volt Mahsza Aminié is, azé a 22 éves kurd nőé, akinek halála kirobbantotta a megmozdulásokat.

Karim Sadjadpour on Twitter: „Iranian state TV is hacked with images of those killed in the uprising, the slogan „Woman, life, freedom”, and a message for viewers to „Join us and rise up”. pic.twitter.com/0HdVRnHz9s / Twitter”

Iranian state TV is hacked with images of those killed in the uprising, the slogan „Woman, life, freedom”, and a message for viewers to „Join us and rise up”. pic.twitter.com/0HdVRnHz9s

Az Iran International nevű, londoni székhelyű hírcsatorna Twitteren azt közölte, a támadásért az Edalat-e-Ali nevű hekkercsoport jelentkezett, amely az év elején már a televízió weboldalát is feltörte.

Aminit szeptember közepén vette őrizetbe az erkölcsrendészet, mert nem viselte az előírás szerint kötelező fejkendőt, a hidzsábot. Szemtanúk szerint a nőt megverték a rendőrautóban, majd kómába esett. Három nappal később meghalt egy teheráni kórházban. A héten közzétett halottkémi szemle szerint Amini halálát nem ütések, hanem „egyéb betegségek” miatt fellépő agyi oxigénhiány okozta.

A fiatal nő ügyén túlmutatóan számos demonstráló már az iráni vezetés – egyúttal Hamenei – ellen tüntet. A megmozdulásoknak sok halálos áldozata van; jóllehet pontos számokat nem tudni, iráni ellenzéki csoportok szerint a halottak száma a 100-hoz közelít.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Egy 20 éves lány lett az ellenállás új szimbóluma Iránban

A fiatal lányt a biztonsági erők lövedékei hatszor találták el a hasán, a nyakán, a szívén és a kezén.