„Miért nem ad Izrael Ukrajnának félmilliárd dolláros kölcsönt?”

Az Israel Hayomnak adott interjújában Jevgen Kornyijcsuk, Ukrajna izraeli nagykövete azt jósolta, hogy Oroszország és Irán közelmúltbeli közeledése szorosabb kapcsolatokat fog eredményezni Izrael és Ukrajna között – és ami még fontosabb, jelentősebb izraeli segítséget fog nyújtani Ukrajnának az Oroszország elleni háborúban.

Annak ellenére, hogy vezető izraeli politikusok, köztük elsősorban Jair Lapid ügyvezető miniszterelnök, aki külügyminiszterként elítélte Oroszország ukrajnai akcióit, támogatásáról biztosították Ukrajnát, azonban Izrael nem szállított katonai felszerelést Ukrajnának, és segélye egy lvivi kórház felállítására, kötszercsomagokra és más hasonló cikkekre korlátozódott. Ezt az álláspontot Ukrajna bírálta, és elnöke, Volodimir Zelenszkij nemrégiben a francia médiának azt mondta, hogy

„megdöbbentő, hogy Izrael nem ad nekünk semmit. Nem értem, miért nem adtak nekünk légvédelmi rendszereket. Izrael nem szállított nekünk semmit. Semmit. Semmit.”

Nemrégiben azonban, mint Kornijcsuk megjegyezte, Irán pilóta nélküli légi járműveket (UAV-kat, azaz drónokat) kezdett szállítani Oroszországnak, ami számos további országot késztetett arra, hogy Ukrajna segítségére siessen. A nagykövet most abban reménykedik, hogy Izraelt is motiválja ez a fejlemény, bár elismerte, hogy amíg a választások nem érnek véget, és az országnak nincs stabil kormánya, addig nem valószínű, hogy a külkapcsolatokban politikai változások történnek.

„Ez a közeledés Oroszország és Irán között nagyon jelentős, és valóban megváltoztathatja az egyensúlyt” – mondta. „Már egy ideje figyelmeztetünk arra, hogy Iránnak elég jó UAV-jai vannak, és az Oroszország és Irán közötti megállapodás aláírása előtt ezek a drónok hasznos terhet tudnak szállítani, és fenyegetést jelentenek Izraelre is. Úgy gondolom, hogy a közvélemény sokkal inkább Ukrajna javára fog billenni Izraelben. Természetesen nagyon hálásak vagyunk az Izrael által küldött kötszeradományokért, de kötszerekkel nem fogjuk megnyerni a háborút”

– tette hozzá.

Izrael figyelmezteti az orosz kettős állampolgárokat, hogy besorozhatják őket

Több százezer izraeli rendelkezik orosz állampolgársággal, akik közül sokan továbbra is fenntartják kapcsolataikat Oroszországgal, és oda-vissza utaznak.

Az Izrael Hayom szerint már most is érzékelhetők változások az izraeli politikában Ukrajnával kapcsolatban, például a kormány döntése, hogy húsz sebesült ukrán katona közül kettőt közpénzből finanszírozott kezelésre és rehabilitációra fogad Izraelben. Továbbá az izraeli kormány bejelentette, hogy nem ismeri el a vitatott, nagyszámú orosz etnikumú lakossággal rendelkező Donbász régió több részének Oroszország általi annektálását, miután az ott tartott népszavazásokon állítólag elsöprő többséggel támogatták az Orosz Föderációba való beolvasztást.

„Ez egy üdvözlendő lépés volt” – mondta Korniycsuk – „bár kifejeztük azt a véleményünket, hogy jobb lenne határozottan állást foglalni”.

Hozzátette azonban, hogy Ukrajna pénzügyi segítséget is remél.

„Az egyik dolog, ami számomra nem világos, hogy Izrael miért utasította el, hogy félmilliárd dolláros állami kölcsönt nyújtson nekünk”

– mondta.

„Több mint 20 ország nyújtott nekünk ilyen kölcsönt. Mi akadályozza meg őket? Az illetékes miniszterek semlegességüket harsogják, de ahogy Emmanuel Macron francia elnök mondta: »A magukat semlegesnek nevező országok a gyakorlatban Oroszországgal szövetkeznek«”.

Arra a kérdésre, hogy kritikája kifejezetten Avigdor Liberman pénzügyminiszter ellen irányult-e, akit idézett, hogy „nem Ukrajnát vagy Oroszországot, hanem Izraelt támogatja”, Kornijcsuk azt mondta:

„Elismerem, hogy a kormány nevében beszélt – azonban Horowitz egészségügyi miniszter legutóbbi nyilatkozatai pozitívabb hangvételűek voltak”.

Hozzátette: „Teljesen nyilvánvaló, hogy a hitel kérdése megrekedt a pénzügyminisztériumban amelyet Liberman pártja, a Jiszrael Bejtenu irányít, és minden kísérletem, hogy találkozót szervezzek az illetékes tisztviselőkkel, megfeneklett. Valójában Liberman az egyetlen miniszter, akivel nem sikerült találkoznom, ezért kénytelen vagyok a médián keresztül üzeneteket küldeni neki. Úgy tűnik számomra, hogy álláspontja nem más, mint manipuláció, amely egyes izraeli politikusok azon vágyából ered, hogy együttműködjenek Oroszországgal, amely ugyanúgy agresszív nemzet, mint Irán.

„Úgy gondolom, hogy Oroszország azzal a döntésével, hogy közelebb került Iránhoz, lábon lőtte magát”

– tette hozzá.

Az ukrán nagykövet ezután kitért Netanjahu ellenzéki vezető nemrégiben tett nyilatkozatára, amelyben kifejezte azon óhaját, hogy „segítsen megoldást találni az ukrajnai tragédiára”.

„Úgy beszélnek arról, ami Ukrajnában történik, mintha természeti katasztrófát élnénk át, mintha cunami csapott volna le ránk”

– mondta Kornyijcsuk.

„Jair Lapid az egyetlen izraeli politikus, aki ténylegesen elítélte Oroszországot, amiért megszállta országunkat. Amikor Naftali Bennett korábbi miniszterelnök megpróbált egyezséget kötni köztünk és Oroszország között, Netanjahu bírálta őt, hogy csak az idejét vesztegeti. Mindemellett Netanjahu maga is megpróbálta a háború kitörése előtt elhárítani a konfliktust – ezt el kell ismernem.”

„Az izraeli politikusoknak általában nincs érzékük a hosszú távú stratégiához – tette hozzá.

„Úgy tűnik, hogy döntéseiket egyik napról a másikra hozzák meg. Mindenki tudja, hogy Ukrajna meg fogja nyerni a háborút, akkor miért nem gondolnak a jövőre? Most van az igazság pillanata, amikor kiderül kik az igazi barátaink”.

Azerbajdzsánban járt az izraeli védelmi miniszter

Baku Izrael fő nyersolajszállítója, és az utóbbi években az izraeli haditechnikai eszközök jelentős vásárlójává vált.