Izrael figyelmezteti az orosz kettős állampolgárokat, hogy besorozhatják őket

De nem adtak ki utazási figyelmeztetést, mert Jeruzsálem azonban továbbra is óvatos a háborúval kapcsolatban – írja a Times of Israel. 

Az izraeli külügyminisztérium pénteken figyelmeztette az orosz állampolgársággal rendelkező izraelieket, hogy besorozhatják őket Moszkva Ukrajna elleni háborús erőfeszítéseihez, de elállt attól, hogy figyelmeztesse a kettős útlevéllel rendelkezőket az oda utazástól, vagy felszólítsa az állampolgárokat, hogy távozzanak.

Izrael közben felkészült az oroszok beáramlására, akik a besorozás elől meneülnek.

„Azokra az orosz állampolgársággal is rendelkező izraeli állampolgárokra, akik az Orosz Föderáció határain belülre lépnek be, ott tartózkodnak vagy oda látogatnak, az orosz törvények és rendelkezések vonatkoznak, beleértve az orosz hadseregbe való behívásra vonatkozó döntéseket” – áll a tanácsadásban.

Arra kérték az állampolgárokat, hogy vegyék figyelembe a tájékoztatást, ha Oroszországba vagy Oroszországon keresztül történő utazást terveznek.

Több százezer izraeli rendelkezik orosz állampolgársággal, akik közül sokan továbbra is fenntartják kapcsolataikat Oroszországgal, és oda-vissza utaznak.

Egy izraeli tisztviselő pénteken a Walla hírportálnak elmondta, hogy az Izraeli Védelmi Erők arra utasítják az orosz állampolgárságú katonákat, hogy nem látogathatnak Oroszországba, a jelenleg ott tartózkodóknak pedig azt mondják, hogy azonnal vissza kell térniük Izraelbe.

A külföldi utazási figyelmeztetéseket kezelő miniszterelnöki hivatal a legalacsonyabb kockázati szinten hagyta Oroszországot. Annak ellenére, hogy Jeruzsálem széles körben támogatja Ukrajnát, igyekszik szívélyes kapcsolatokat ápolni a Kremllel, egyrészt a szíriai légtér orosz ellenőrzése, másrészt a nagyszámú zsidó közösség miatt.

Fotó: EPA/ANATOLY MALTSEV

Mire képes az orosz hadiipar?

„Oroszország mindig katonai nagyhatalom marad, de hadiipara nem képes modern haditechnikával pótolni a hatalmas veszteséget, amit elszenved a háborúban” – véli Taksás Balázs.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.