Azerbajdzsánban járt az izraeli védelmi miniszter

Beni Ganz védelmi miniszter visszatért hivatalos látogatásáról Azerbajdzsánból, ahol találkozott Ilham Alijev elnökkel a két ország közötti védelmi együttműködés előmozdítása érdekében.

A miniszter hivatala által kiadott közlemény szerint a látogatás „biztonsági és politikai kérdéseknek” volt szentelve.

Ganz találkozott továbbá Hasanov Zakir Asgar Oglu védelmi miniszterrel, valamint az Állami Határszolgálat vezetőjével, Elchin Guliyevvel, és meglátogatta az Állami Határszolgálat egyik főhadiszállását.

Az azeri tisztviselőkkel való találkozó során

Ganz „hangsúlyozta az Izrael Állam és az Azerbajdzsáni Köztársaság közötti stratégiai kapcsolatok fenntartásának fontosságát, valamint a regionális és globális béke és stabilitás érdekében végzett további munka fontosságát”

– folytatódik a közlemény.

A tisztviselők megvitatták a Közel-Keleten az Ábrahámi Megállapodás aláírását követően bekövetkezett változásokat, valamint Izrael fejlődő kapcsolatait Törökországgal és általában a régió más országaival és a világgal.

Mit keres Izrael a Dél-Kaukázusban?

Az Azerbajdzsán és Izrael közötti együttműködés éveken át alacsony médiafigyelem mellett zajlott, azonban nemrég a második hegyi-karabahi háború kapcsán (igaz csak rövid időre) újra a nemzetközi érdeklődés homlokterébe került. Hende Olivér írása.

Miért működik együtt Izrael és Azerbajdzsán?

A muszlim többségű közép-ázsiai ország határos Iránnal, ami külföldi jelentések szerint lehetővé teszi Izrael számára, hogy kémkedési és egyéb műveleteket hajtson végre fő ellensége ellen.

Baku emellett Izrael fő nyersolajszállítója, és az utóbbi években az izraeli haditechnikai eszközök jelentős vásárlójává vált. A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet 2020-as jelentése szerint India után Baku a második legnagyobb vásárlója az izraeli fegyverrendszereknek.

Azerbajdzsánnak és a szomszédos Örményországnak régóta tartó vitája van az örmények által lakott, vitatott Hegyi-Karabah enklávé miatt. Az erőszak kétszer is totális háborúvá fajult a terület miatt 2020-ban és az 1990-es években.

A 2020-as hathetes háború több mint 6500 emberéletet követelt, és izraeli fegyverrendszerek, köztük drónok bevetésével a háború egyensúlya Baku oldalára billent, lehetővé téve számára, hogy visszaszerezze az Örményországtól az 1990-es években elvesztett terület feletti ellenőrzést.

A múlt hónapban mindkét oldalon legalább 286 ember vesztette életét, mielőtt az Egyesült Államok közvetítésével tűzszünetet kötöttek.

A Kreml “örökké tartó háborúja” Ukrajnában

A ma bejelentett orosz mozgósítással és népszavazásokkal a béke távolabb került, mint február 24-e óta bármikor.