Az izraeli kormány tárgyalja a libanoni tengeri határmegállapodás-tervet

Az izraeli kormány vezető miniszterei csütörtökön ülnek össze, hogy megvitassák a Libanonnal kötendő, az Egyesült Államok közvetítésével létrejövő, egy vitatott földközi-tengeri gázmezőt érintő határmegállapodást, ám végső szavazást nem fognak tartani róla – közölte egy magas rangú izraeli tisztviselő.

Az izraeli és a libanoni kormány többnyire meleg fogadtatásban részesítette a megállapodás tervezetét, amelyet még nem hoztak nyilvánosságra.

Mindkét országban – amelyek technikailag háborúban állnak egymással – belföldi ellenállás is megfogalmazódott.

Idan Roll külügyminiszter-helyettes elmondta, hogy az izraeli biztonsági kabinet, amely a kulcsfontosságú stratégiai ügyek jóváhagyásának általában titkos fóruma, csütörtök délután ül össze, hogy megvitassa a tervezetet.

„Az alku főbb pontjait és az általunk támogatott ügyeket ismertetjük ” – idézi Rollt a Reuters világossá téve, hogy Izrael nem tekinti véglegesnek az alkut, hozzátette: „Vannak még fenntartások … Az alku a biztonsági kabinet elé kerül, aztán a (teljes) kabinet elé, majd a parlament elé kerül”.

Kinek kedvez a kialakulóban lévő izraeli-libanoni tengeri megállapodás?

Izraeli szakértő szerint mindkét nemzet nyer gazdaságilag, de a Hezbollah is jól jár, mert megerősíti Libanon feletti ellenőrzését.