Libanon és Izrael újrakezdte tárgyalásokat a tengeri határokról

Libanon és Izrael kedden újrakezdte a közvetett tárgyalásokat az országokat a tengeren elválasztó demarkációs vonalról – számolt be a libanoni hírügynökség (ANI).

Az egyeztetések helyi idő szerint 10 órakor kezdődtek a libanoni-izraeli határnál található Rász an-Nakúrában az ENSZ égisze alatt és az Egyesült Államok közvetítésével. A korábbi tárgyalásokat is ezen a településen tartották. A felek öt órán át tanácskoztak titokban, zárt ajtók mögött.

A libanoni hírügynökség tájékoztatása szerint a tárgyaláson a libanoni fél ragaszkodott „jogaihoz” a Földközi-tengeren.

Egy, a libanoni elnöki hivatalhoz köthető forrás szerint a megbeszélések ott folytatódtak, ahol korábban abbamaradtak. A felek között továbbra sincs egyetértés, mert egyikük sem fogadja el a másik javaslatát.

„Meglátjuk, hogy mit ajánl a közvetítő a közös nevező kialakítása érdekében” – tette hozzá a névtelenül nyilatkozó forrás.

Michel Aun libanoni államfő hétfőn megerősítette a tengeri határok korrekciójának szükségességét.

Libanon április elején jelentette be, hogy Izraellel fennálló tengeri határvitájában 1430 négyzetkilométerrel „megtoldotta” korábbi 860 négyzetkilométeres területi igényét. Az új igények érintik az izraeli Karish földgázmezőt.

Izraelnek és Libanonnak nincsenek diplomáciai kapcsolatai, és technikailag háborúban állnak egymással. Mindketten igényt tartanak egy mintegy 860 négyzetkilométeres földközi-tengeri területre, mint saját kizárólagos gazdasági övezetre. Mindketten új földgázmezők feltárását és fejlesztését remélik a Földközi-tengeren az elmúlt évek felfedezései nyomán.

Az Egyesült Államok közvetítő tevékenysége révén tavaly októberben sikerült közös asztalhoz ültetni a feleket, de novemberben zátonyra futottak a tárgyalások. Az áprilisi bejelentés nyomán tovább fokozódott a feszültség a két szomszédos ország között.

Libanon tavaly az év elején már megkezdte a tengeri fúrásokat, és reméli, hogy a következő időszakban elindíthatja a földgázkincs feltárását is a vitatott területeken. Izrael egy másik tengeri helyszínen már földgázt termel ki, ezzel elegendő gázt biztosítva a hazai fogyasztáshoz, valamint jut belőle egyiptomi és jordániai exportra is.

A súlyos gazdasági válságban lévő Libanon különösen érdekelt a tengeri energiaforrások fejlesztésében. Bejrút abban bízik, hogy a területi vizei alatt található kőolaj- és földgázkincs feltárása segíti majd egyre mélyülő súlyos gazdasági válságának leküzdését, valamint a hatalmas, a hazai összterméke (GDP) 170 százalékát kitevő államadósságának visszafizetését.

Libanon egyre nagyobb területet követel a tengeren

Gyorsan hozzádobtak 1400 négyzetkilométert az eddigi 860-hoz az Izraellel fennálló tengeri határvitában.