Palesztinok miatt aggodalmaskodik az Európai Unió

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az EU-Izrael társulási tanács egyeztetésére érkezve elmondta a jelen lévő újságíróknak: a találkozóra hosszú, 10 éves szünet után kerül sor, és a hétfői tanácskozás jó alkalom a kapcsolatok újjáélesztésére egy olyan fontos partnerrel, mint Izrael.

Az ENSZ nemrégiben jelentést adott ki a megszállt palesztin területek helyzetéről, amely kétségtelenül aggasztó, az idei évben például a konfliktusban elhunyt palesztinok száma a legmagasabb 2007 óta, a telepesprogramok tovább folytatódnak

– jelentette ki Borrell hétfőn Brüsszelben.

Az EU megint szívesen barátkozna Izraellel

Az Európai Unió Külügyminiszteri Tanácsa úgy döntött, hogy tíz évi kényszerszünet után hajlandó felújítani az EU-Izrael Társulási Tanács üléseit.

Mint mondta, az izraeli partnerekkel nyíltan fognak olyan közös ügyekről tárgyalni, mint a palesztin területeken kialakult helyzet és a megrekedt közel-keleti békefolyamat.

Hangsúlyozta: Jaír Lapid izraeli miniszterelnök New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésén egyértelműen kifejezte, hogy az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldását támogatja, amelyet az EU is szorgalmaz.

„Az EU azt akarja, hogy egy olyan politikai folyamat induljon el újra, amely a kétállami megoldáshoz és átfogó regionális békéhez vezethet”

– jelentette ki. Véleménye szerint, a hétfői brüsszeli találkozó lehetőséget ad arra, hogy az EU baráti partnerséget tartson fent Izraellel, és továbbra is a békét szorgalmazza Izrael és a palesztinok illetve az arab világ között. Mint mondta, a két békefolyamatra együtt van szükség, az egyik nem létezhet a másik nélkül.

Lapid: Egy palesztin állam jó Izraelnek, feltéve ha az nem terroristák bázisa

Jair Lapid miniszterelnök az ENSZ-közgyűlésen kijelentette, hogy Iránt csak hiteles katonai fenyegetéssel lehet megállítani

A főképviselő azt is elmondta, hogy a találkozón arról is tárgyalnak, hogyan lehet kétoldalú kapcsolataikat megerősíteni az éghajlatváltozás és a terrorizmus elleni küzdelemben továbbá tárgyalni fognak az energiaválságról valamint az ukrajnai háború fejleményeiről is.

„A demokráciáknak most egyesíteniük kell erejüket, hogy szembenézzenek a háború következményeivel” –

tette hozzá.

Az Izrael és az EU közötti egyeztetéseket koordináló, legmagasabb miniszteri szintű testület, az EU-Izrael társulási tanács 1995-ben alakult, majd 2012-ben felfüggesztette a tanácskozást az izraeli-palesztin kérdésben tapasztalható nézeteltérések miatt. A hétfői találkozón Jaír Lapid izraeli miniszterelnök videókonferencia keretében vesz részt, az országot személyesen, Elazar Stern hírszerzési miniszter képviseli.

Mi a baja az EU-nak Izraellel?

Folyamatosan aggódik, ha bővülnek a zsidó telepek, beszól, ha Izrael visszalő a Hamásznak, címkézi a ciszjordániai termékeket — bosszankodik Seres László az Azonnali hasábjain.