Lapid: Egy palesztin állam jó Izraelnek, feltéve ha az nem terroristák bázisa

Egy Izrael mellett létező jövőbeli palesztin államnak békésnek kell lennie, és nem lehet terrorista alapú – mondta az előzetesen kiszivárgott híreknek megfelelően Jair Lapid miniszterelnök csütörtök délután az ENSZ Közgyűlésében, közvetlenül azelőtt, hogy visszatért Izraelbe — számol be a The Jerusalem Post.

„Ha ez a feltétel teljesül, akkor a legjobb út egy megállapodás a palesztinokkal, amely két állam két nép számára”

– mondta Lapid.

Ez „a helyes Izrael biztonsága, Izrael gazdasága és gyermekeink jövője szempontjából”.

A jövőbeli palesztin államról szóló kijelentése és a konfliktus kétállami megoldásának megerősítése a legerősebb megfogalmazás, amelyet egy izraeli miniszterelnök a palesztin szuverenitással kapcsolatban használt Ehud Olmert korábbi miniszterelnök óta. 2016 óta ez az első alkalom, hogy izraeli vezető a kétállami megoldásról beszélt az ENSZ Közgyűlésében.

„Minden akadály ellenére az izraeliek nagy többsége még ma is támogatja a kétállami megoldás vízióját. Én is közéjük tartozom”

– mondta Lapid.

„Egyetlen feltételünk van: Hogy a jövőbeni palesztin állam békés legyen. Hogy nem lesz egy újabb terrorista bázis, ahonnan Izrael biztonságát és puszta létét fenyegetik”

– fogalmazott Lapid.

„A béke nem kompromisszum. Ez a legbátrabb döntés, amit meghozhatunk. A béke nem gyengeség, az az emberi szellem teljes erejét megtestesíti”

– mondta.

Lapid kedd reggel érkezett New Yorkba, hogy csatlakozzon a világ vezetőihez, akik a 77. ENSZ-közgyűlés nyitóülésére gyűltek össze. Lapid akkor érkezett, amikor úgy tűnt, hogy Joe Biden amerikai elnök erőfeszítései a 2015-ös iráni megállapodás újjáélesztésére megrekedtek. A világ vezetőivel folytatott találkozóin és a plenáris ülésen elmondott beszédében Lapid azt mondta, hogy eljött az idő az iráni atomalku elhagyására és egy új megállapodásról szóló tárgyalásokra.

Agyrém: Az iráni elnök szerint nem is biztos, hogy megtörtént a holokauszt

Ebrahim Raiszi megint kimutatta a foga fehérjét.

„Az egyetlen módja annak, hogy megakadályozzuk, hogy Irán atomfegyverhez jusson, ha hiteles katonai fenyegetést teszünk le az asztalra”

– mondta Lapid.

„És akkor – és csakis akkor – tárgyalni velük egy hosszabb távú és erősebb megállapodásról”

– folytatta.

„Világossá kell tenni Irán számára, hogy ha előremozdítja nukleáris programját, a világ nem szavakkal, hanem katonai erővel fog válaszolni. A múltban minden alkalommal, amikor ilyen fenyegetés került az asztalra, Irán meghátrált”

– mondta Lapid.

A zsidó állam megsemmisítésével kapcsolatos iráni fenyegetéseket a holokauszttal hozta összefüggésbe, amelyben hatmillió zsidót öltek meg.

Lapid megesküdött, hogy Izrael mindent megtesz polgárai védelmében és azért, hogy megakadályozza, hogy Irán elpusztítsa az államát.

„Mindent megteszünk, ami szükséges: Irán nem fog atomfegyverhez jutni. Nem fogjuk tétlenül nézni, hogy vannak, akik megpróbálnak megölni minket. Még egyszer nem. Soha többé”

– mondta az ügyvezető izraeli miniszterelnök.

Lapid azt a vádat fogalmazta meg, hogy Iránt táplálja a globális és regionális terrorizmust, különösen Izrael ellen, és hogy az ENSZ nem lépett fel, amikor ezzel a fenyegetéssel szembesült.

„Irán újra és újra kijelentette, hogy Izrael állam teljes megsemmisítésében érdekelt. És ez az épület hallgat”

– mondta Lapid, felidézve azt a vádat, amelyet gyakran hangoztatnak a globális közösséggel szemben, amely a holokauszt idején is hallgatott.

Lapid szerint nem ez az egyetlen alkalom, hogy az ENSZ cserbenhagyta Izraelt. Engedte, hogy intézményét olyan platformként használják fel, amelyen keresztül a zsidó állam elleni hazugságokat terjesztik.

Izrael nem „vendég ebben az épületben”

– mondta Lapid, kifejtve, hogy

„Izrael büszke, szuverén nemzet” és „egyenrangú tagja az ENSZ-nek”.

Az ENSZ Izraellel szembeni fellépése antiszemitizmusnak minősíthető, mondta Lapid.

„Az antiszemitizmus az a hajlandóság, hogy megkérdőjelezés nélkül elhiggyük a legrosszabbat a zsidókról. Az antiszemitizmus az, hogy Izraelt más mérce szerint ítélik meg, mint bármely más országot”

– mondta Lapid.

Reményt keltő megjegyzéssel fejezte be beszédét, utalva az Ábrahám-megállapodásokra, amelynek keretében Izrael 2020-ban normalizálta kapcsolatait négy arab országgal, az Egyesült Arab Emírségekkel, Marokkóval, Bahreinnel és Szudánnal.

Lapid felszólította a többi muszlim és arab országot, hogy szintén normalizálják a kapcsolatokat Izraellel.

„Felszólítunk minden muszlim országot – Szaúd-Arábiától Indonéziáig -, hogy értse meg, hogy Izrael békére törekszik és jöjjön el hozzánk beszélgetni. Kinyújtottuk a kezünket a béke érdekében”.

Raiszi: Irán nukleáris programja békés célokat szolgál

Az iráni elnöknek sikerült olyan beszédet tartania az ENSZ-ben, amelynek valóságtartalma a nullához közelít.