Most megveheti Marc Chagall nyaralóját

Egy ingatlanügynök New York állam északi részén kínálja azt a két hálószobás, egy fürdőszobás „domboldali házikót” Ulster megyében, ahol Chagall 1946 és 1948 között élt és dolgozott.

A High Fallsban, fél hektáron álló, világosszürke zsindelyfedésű házat 240 000 dollárért árulják – írja a JTA.

Chagall a házat jóval fiatalabb szeretőjével, Virginia Haggard McNeil művésznővel és brit diplomata lányával osztotta meg, aki a házvezetőnője volt, amikor New Yorkban élt. Ez a szomorúság és a megújulás időszaka volt a művész számára, aki néhány évvel korábban veszítette el feleségét, Bellát egy fertőzés miatt. Haggard, aki akkoriban egy másik férfi felesége volt, terhes volt Chagall fiával, Daviddel, amikor High Fallsba költöztek.

A helyi Poughkeepsie Journal szerint Chagall tartózkodása a házban termékeny volt:

Egy kisebb bungalóban dolgozott, amely a műtermeként szolgált (úgy tűnik, ez nem szerepel a kikiáltási árban), és „több mint 100 festményt, litográfiát és vázlatot készített”.

Maga Chagall azt mondta, hogy a kis ház a szülővárosára emlékeztette, ahol haszid családban nőtt fel, mielőtt Szentpétervárra ment volna művészetet tanulni. Végül Párizsba költözött, hogy a vidéki zsidó életet ábrázoló, színekkel átitatott, a gravitációt meghazudtoló képeivel keresse a kenyerét, amelyek a védjegyévé váltak.

Chagall az angolt soha nem sajátította el, új, Catskill-hegységbeli otthonában jiddisül beszélgethetett a szomszédokkal.

Haggard is írt a Mohonk Roadon lévő házban töltött idejükről, amely közel van a New Paltz egyetemi városhoz. „Marc békében érezte magát High Fallsban” – írta emlékirataiban. „Az élet leegyszerűsödött, és Marcnak nem kellett aggódnia a pénzügyek miatt”.

A házaspár két évvel később mégis Franciaországba távozott, ahonnan soha nem tértek vissza, részben azért, mert az amerikai kormány baloldali politikája miatt megtagadta tőle a vízumot. Chagall 1985-ben halt meg Franciaországban.

A város az évek során tisztelgett híres egykori lakója előtt: egy közeli múzeumban kiállították a High Fallsban készült műveinek reprodukcióit, és női művészek Haggardnak szentelt kiállítását. Egy időben szó volt arról, hogy a helyi történelmi társaság megvásárolja a házat, amely legutóbb 2004-ben kelt el 200 000 dollárért.

„Most egy domboldali házikó esztétikájával és gazdag történelmével rendelkezik” – olvasható a hirdetési listán. „A telek visszanyúlik egy erdős területre, amelyet saját privát oázisként lehet használni”.

Varian Fry: az amerikai „Schindler” története

Nyolcvan évvel ezelőtt kezdte meg Franciaországban mentőtevékenységét Varian Fry, az első amerikai, aki Világ Igaza kitüntetést kapott. Hajdú Tímea írása.