Lukasenka és Putyin egyetért a Georgiától elszakadt Abházia státuszát illetően

Abházia létezik és semmiféle szankció sem fogja eltörölni a térképről – jelentette ki szerdán Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a csak Moszkva által elismert, Georgiától elszakadt térségben tett látogatásán.

A fehérorosz vezető abház hivatali partnerével, Aszlan Bzsaniával tartott tanácskozásán elmondta, hogy hosszasan megvitatták az ügyet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és – mint fogalmazott – azonos következtetésre jutottak: „Abházia létezik, a térképről letörölni nem lehet, erre semmilyen szankció nem képes”.

A BelTa fehérorosz hírügynökség szerint Lukasenka és Bzsania egyebek között Fehéroroszország és Abházia közös gazdasági projektjeit és a további együttműködés kilátásait vitatták meg találkozójukon. Lukasenka hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi-gazdasági kapcsolatoknak kell képezniük a kapcsolatok alapját Szuhumi és Minszk között. Kiemelte, egyben, hogy Minszk nem csupán „a barátság hídját akarja felhúzni, de nagyon komoly kapcsolatokra törekszik”.

Irakli Garibasvili georgiai miniszterelnök Twitter-oldalán tett bejegyzésében ítélte el Lukasenka Abháziában tett látogatását, amely szerinte nemcsak a fehérorosz-georgiai kapcsolatokat ássa alá, de a nemzetközi jogba is ütközik.

A történtek miatt a fehérorosz nagykövetet bekérették a tbiliszi külügyminisztériumba.

Georgia 2008. augusztus 8-ra virradóra kísérletet tett arra, hogy fegyverrel visszahódítsa a szakadár Dél-Oszétiát, de ezt Oroszország katonai erővel megakadályozta. Dél-Oszétia az ötnapos háborút követően Abháziával együtt önhatalmúlag kinyilvánította függetlenségét.
Abházia nem tervezi, hogy Oroszországhoz csatlakozzon, de stratégiai partnerének, szoros szövetségesének tekinti. Fehéroroszország szintén szövetségese Oroszországnak.

Georgia egyébként a nap folyamán elítélte a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokban, valamint a Herszon és Zaporizzsja ukrajnai megyék orosz megszállás alá került területein az Oroszországhoz történő csatlakozásról rendezett népszavazásokat.

„A törvénytelen népszavazások Ukrajna területeinek annexiójára irányuló elfogadhatatlan kísérletek. Georgia szilárdan támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását”

– olvasható a tárca Twitter-oldalán szerdán közzétett nyilatkozatban.

Egy nappal korábban Szalome Zurabisvili államfő is elítélte a népszavazásokat.

Schrödinger macskája, belarusz módra

Ezt az orosz-belarusz Uniót még Borisz Jelcin testálta ránk, ezzel a kreatív ötlettel kívánva sámfázni összeomló népszerűségét. Robert C. Castel jegyzete.