Schrödinger macskája, belarusz módra

A Neokohn főmunkatársa, Izraelben élő biztonságpolitikai szakértő.

Ezt az orosz-belarusz Uniót még Borisz Jelcin testálta ránk, ezzel a kreatív ötlettel kívánva sámfázni összeomló népszerűségét. Robert C. Castel jegyzete.

Az Unió-állam legális alapozása már hosszú évek óta létezik.

Ez az alapozás tette lehetőve Belarusz kísérletét arra, hogy bekebelezze Oroszországot. Első hallásra ez igen abszurdnak hangzik, de
„papíron” legalábbis Lukasenkának volt a legjobb esélye rá, hogy a fehérorosz elnöki székből átüljön Jelcin székébe.

Egy akkor még kevésbé ismert, de jó szakszolgálati kapcsolatokkal rendelkező aparátcsik azonban keresztülhúzta a számításait és maga ült az elnöki székbe.

Úgy hívják, hogy Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin.

Ami az egyesülés kérdését illeti, a jelenlegi állapot a tagadhatóság kényelmét kínálja Oroszországnak.

A mediterrán és a kontinentális Európa esete Ukrajnával

A Kontinentális Európa egy demográfiai visszapillantó tükör. Ugyanakkor az emberiség demográfiai jövője ott fortyog a Földközi-tengeren túl. Robert C. Castel jegyzete.

Ha Putyin kegyelméből Belarusz hirtelen újra atomhatalommá válik, az ország jelenlegi Schrödinger macskája státusa igen nagy veszélyt jelent a nyugat számára. Orosz atomfegyverek kerülhetnek bevetésre úgy, hogy formailag az oroszok moshatják a kezeiket.

Annak igen kicsi a veszélye, hogy valaki „megeszi” ezt a fikciót. A veszély inkább abban rejlik, hogy kibúvót biztosít a húzódózóbb kedvű NATO tagállamoknak.

Minden valószínűség szerint Oroszország nem fog lemondani ezekről az előnyökről és csupán a harcok végén fogják bemutatni az új Nagyoroszország térképét amin Belarusz hozzáadásával kompenzálják majd azt amit Ukrajnában nem sikerült elérniük.

Bárhogy is történjen, unatkozni nem fogunk.

A világ „legforróbb” pontja: Kalinyingrád

Az orosz haditengerészet balti-tengeri flottájának, valamint a kémek és hírszerzők légióinak otthont adó Kalinyingrád Oroszország számára rendkívül érzékeny terület.