New York-i főügyész perli Donald Trumpot üzleti csalás vádjával

Letitia James több mint három éve vezeti a Trump és üzleti ügyei ellen indított vizsgálatot, amelyet a volt elnök politikai boszorkányüldözésnek nevezett. Amikor James a múlt hónapban a nyomozás részeként kihallgatta Trumpot, a volt elnök az ötödik kiegészítésben foglalt jogaira hivatkozott és megtagadta a tanúskodást — írja a Daily Wire.

A per az elnököt, családját és számos üzlettársát veszi célba. A CNN szerint a volt elnök mellett a per célkeresztjében szerepel Donald Trump Jr., Eric Trump, Ivanka Trump, Allen Weisselberg, Jeffrey McConney, a Donald J. Trump Revocable Trust, a The Trump Organization, Inc. és mások.

James azt állítja, hogy Trump a három legidősebb gyermeke és mások segítségével „10 év alatt több mint 200 alkalommal használt csalárd és félrevezető vagyonértékelést az éves pénzügyi kimutatásaiban”

– írta a közösségi médiában tett nyilatkozatában, miután bejelentette keresetét.

A perben 250 millió dolláros büntetéssel akarják megbüntetni a célszemélyeket, és el akarják tiltani, hogy bármilyen vállalkozást működtessenek New Yorkban.

James azt is szeretné elérni, hogy Trump és a Trump-szervezet a következő öt évben ne vásárolhasson semmilyen ingatlant New Yorkban.

A New York-i főügyész a Trump elleni vizsgálatát az igazságügyi minisztériumhoz is átadja büntetőjogi felelősségre vonás céljából.

A per egyik állítása szerint Mar-a-Lago, Trump floridai golfüdülője és jelenlegi rezidenciája 739 millió dollárra volt értékelve. Az üdülőhely értékbecslése körülbelül tízszer nagyobb volt, mint amennyire értékelni kellett volna: nagyjából 75 millió dollárra. A magasabb értékbecslés „azon a hamis feltételezésen alapult, hogy ez egy korlátozás nélküli ingatlan, és lakhatási célokra fejleszthető, annak ellenére, hogy Trump maga írta alá a lakhatási jogait ajándékozó és az ingatlant érintő változtatásokat erősen korlátozó okiratokat” – áll a perben az ABC News szerint.

James nyomozása Trump ingatlanértékeléseivel kapcsolatban nem sokkal azután kezdődött, hogy 2019 januárjában hivatalba lépett. James akkor azzal kampányolt, hogy Trumpot és üzleti ügyleteit vizsgálja.

„Azért indulok a főügyészi posztért, mert soha nem fogok félni szembeszállni ezzel az illegitim elnökkel, amikor az alapvető jogaink forognak kockán” – jelentette ki 2018-ban.

Trump szerint James üzleti és családi ügyeivel kapcsolatos vizsgálata  cinikus kísérletet arra, hogy politikai okokból emelje James tekintélyét és megbuktassa Trumpot. Eric Trump szerdán, perének bejelentése után megismételte apja James elleni támadásait, és egy videót tweetelt ki James korábbi kijelentéseiről a volt elnökről, melyekben „illegitimnek” nevezve őt.

Az átlagember démonizálása

Biden szerint a legnagyobb veszélyt Amerikára nem Kína vagy Oroszország jelenti, hanem Trump szavazói. Hajdú Tímea publicisztikája.