Biden először dobta be, hogy lehet mégsem akar indulni 2024-ben

Joe Biden elnök továbbra is hallgat arról, hogy indul-e az újraválasztáson 2024-ben. Eddig határozottan az indulás mellett kardoskodott, most azonban azt mondta, hogy majd meglátja a kora, a bizonytalan gazdaság, a tengerentúli konfliktusok és a COVID-19 miatt – számolt be a Newsweek. 

Biden a vasárnap este sugárzott 60 Minutes interjúban tette ezt a kijelentést. Scott Pelley riporter emlékeztette az elnököt, hogy megfogadta, hogy újra indul, de megkérdezte Bident, hogy még biztos-e benne.

„Az a szándékom, ahogyan azt már az elején is mondtam, hogy újra indulok. De ez csak egy szándék. De vajon határozott elhatározás-e, hogy újra indulok? Ezt még nem tudjuk”

– mondta Biden.

Biden akkor tette ezt a nyilatkozatot, amikor a 2022-es félidős választások gyorsan közelednek, és amikor Donald Trump volt elnök országszerte gyűléseket tart az általa személyesen támogatott jelöltek számára.

Ha Biden bejelenti, hogy 2024-ben nem indul az újraválasztásért, az Kaliforniától a keleti partig számos jelölt előtt nyitná meg az utat. A demokraták oldalán jelenleg a fő jelölt Gavin Newsom kaliforniai kormányzó lenne, aki olyan vezető republikánusok ellen szólalt fel, mint Trump, Greg Abbott texasi kormányzó és Ron DeSantis floridai kormányzó.

Kamala Harris alelnök, akinek 2020-ban kudarcba fulladt az elnökválasztási kampánya, egy másik potenciális induló a Newsweek szerint, Bernie Sanders vermonti szenátorral és Gretchen Whitmer michigani kormányzóval együtt.

A 60 Minutes interjújában Pelley emlékeztetett Bidenre, hogy az elnök közeledik a 80-hoz, és hogy ő a legidősebb elnök az amerikai történelemben.

Biden az interjúban újra kijelentette, hogy megvédi Tajvant, ha Kína megtámadná.

Biden azt is kijelentette, hogy hivatalosan nem kapott tájékoztatást a Donald Trump volt elnök floridai Mar-a-Lago otthonában lefoglalt dokumentumokról.

MTI/AP/Susan Walsh

Biden indulna 2024-ben, de ezt a demokraták sem szeretnék

Csöndesen elindult a demokraták kampánya, hogy eltántorítsák Joe Bident a 2024-es indulástól. Azonban a probléma továbbra is ugyanaz mint 2020-ban, ha nem Biden, akkor ki?