Biden indulna 2024-ben, de ezt a demokraták sem szeretnék

A Neokohn szerkesztője

 

Csöndesen elindult a demokraták kampánya, hogy eltántorítsák Joe Bident a 2024-es indulástól. Azonban a probléma továbbra is ugyanaz mint 2020-ban, ha nem Biden, akkor ki? 

Július 24-én a következő címmel jelent meg egy véleménycikk a Washington Post-ban: „Lépj le Joe! Lépj le! Az egy ciklus ígéretével Biden megmenthetné az időközi választásokat.” A New York Times pedig június elején megjelentetett egy cikket, amelyben beszámoltak róla, hogy a demokrata párton belül egyre többen tiltakoznak az ellen, hogy az idős elnök újraválasztásért induljon.

A cikk szerint a Capitolium „hátsó folyosóin” a demokrata képviselők arról suttognak, hogy alternatívát kell keresni, ha nem akar elhasalni a párt a következő két kongresszusi választáson.

Ha azt mondanánk, hogy az országunk jó úton jár, az durván elrugaszkodna a valóságtól” – mondta Steve Simeonidis, a Demokrata Nemzeti Bizottság egyik floridai tagja a New York Times-nak. „Bidennek közvetlenül a félidős választások után be kellene jelentenie, hogy nem pályázik az újraválasztásra 2024-ben” – jelentette ki a demokrata férfi.

Az ezekhez hasonló cikkek egyre gyakrabban bukkannak fel, és ez egy óvatos kampányra utal a demokraták részéről, hogy eltántorítsák Bident az indulástól.

A párton belüli elégedetlenséget csak a szavazói elégedetlenség múlja felül. Ahogy a Neokohn is beszámolt róla a legutóbbi Reuters/Ipsos felmérés szerint

Bidennel a megkérdezettek 41%-a elégedett, amely elnökségének legalacsonyabb százaléka.

Bár Biden rekordszámú szavazattal került be a Fehér Házba (81 millió szavazat) ez a hatalmas támogatottságot már sehol sem lehet felfedezni a felmérésekben. Az egyre rosszabb gazdasági mutatók, a keveset ragozott, de mélyülő határválság, az ukrajnai háború, aminek támogatása egyre kevésbé prioritás az átlag amerikaiaknak, a zöld energia erőltetése mind hozzájárul, hogy a szavazóknak elege van Bidenből, és a demokratákból. Mindezt spékeli a kultúrharc, amely az egyetemi kampuszokról bekúszott az állami intézményekbe és amelynek Biden és a demokrata vezetés tagjai önkéntes papjai és papnői lettek. Biden elkötelezettsége a progresszív ideológiák mellett a felmérések alapján egy elhibázott politikai stratégiának bizonyult.

Mindezek ellenére Biden július elején kijelentette, hogy a demokraták igenis szeretnék, hogy ő induljon 2024-ben. Idézett egy felmérést, amelyben a demokrata szavazók 92%-a azt nyilatkozta, hogy őt választanák Donald Trumppal szemben. A Hill washingtoni székhelyű amerikai lap azonban megjegyezte, hogy Biden a felmérés idézéséből kihagyta, hogy ugyanebben a felmérésben

a demokrata szavazók 65%-a azt nyilatkozta, hogy más jelöltet szeretnének 2024-ben.

Egy kaliforniai üdvöske

A párt nagyágyúi egyelőre nyíltan nem merik kimondani, hogy nem szeretnék, ha Joe Biden a Fehér Házban maradna, azonban többen már elkezdtek csöndesen kampányolni. Kicsit hasonló a helyzet, mint Trump esetében, ahol a párt jelentős része összetett kézzel reméli, hogy a volt elnök nem indul el, de hallgatnak, mert ha indul kénytelenek lesznek mögé állni.

Az egyik ilyen „csöndes jelölt” Gavin Newsom 54 esztendős kaliforniai kormányzó, aki korábban San-Francisco polgármestere is volt. A demokrata politikus az elmúlt hetekben azzal keltette fel a 2024-es spekulációkat, hogy Ron DeSantis floridai kormányzót támadó hirdetéseket sugároztatott. DeSantist sokan esélyesnek tartják a republikánus jelölésre.

Fotó: Gavin Newsom/ Flickr/Gage Skidmore

Newsom a Covid-19 járvány alatt azzal került be a hírekbe, hogy a szigorú lezárások alatt neki és barátainak kinyitották az egyik bezárt luxuséttermet. Adminisztrációjának egyik fő botránya az volt, hogy a kaliforniai kormányzat több mint 10 milliárd dollárt fizetett ki hamis munkanélküli kérelmekre a Covid-alapból. Az állam munkanélküliséggel foglalkozó ügynökségét az AP beszámolója miatt hiába figyelmeztették a gyanús ügyletekre, az komoly ellenőrzés nélkül kiutalta a támogatásokat. Mindez ahhoz vezetett, hogy a kaliforniai republikánusok és függetlenek visszahívási szavazást indítottak ellene.

A kormányzó 51 millió dollárt kampányolt össze, hogy megakadályozza a megbuktatását. Newsom legnagyobb támogatója a Netflix alapítója Reed Hastings volt, aki személyesen 3 milliót adományozott a kormányzó pozícióban tartására, valamint a különböző szakszervezetek is jelentős összegeket tettek bele a kampányába. Newsom végül könnyedén megnyerte a szavazást.

Newsom a klasszikus amerikai politikus: jól eladható, egy hollywoodi arc, jó családból származik, remek kapcsolatai vannak és mindezt demokrataként azzal kompenzálja, hogy minden progresszív kérdésbe beleáll.

A szavazók eddig is elnézték, hogy mikor San Francisco polgármestere volt, saját kampányfőnöke feleségével folytatott viszonyt, vagy, hogy alkoholfüggőséggel kellett kezelni, vagy, hogy saját donorjai felesége alapítványának is feltűnően nagylelkűen adakoztak.

Az 54 éves Newsom a beszélgetős műsorok és a sztárok kampányeseményeinek népszerű vendége, partiképes szónok és rendelkezik az elnöki versenyhez szükséges országos ismertséggel. Azonban múltbéli botrányai visszatérhetnek, ha megpróbálja megcélozni a Fehér Házat.

A Biden adminisztáció tagjai

A párt vezetése nehéz dilemmába kerülhet, ha Biden visszalép és Kamala Harris alelnök bejelenti indulási szándékait. Harris és Biden rossz kapcsolata, az alelnök elképesztő népszerűtlensége nehezen eladható választássá tenné. Az alelnök támogatottsága 28%-on állt egy ponton, amellyel kapcsolatban a BBC megjegyezte, hogy alacsonyabb, mint Dick Cheney-nek, Bush alelnökének támogatottsága volt az iraki háború idején.

Az egyetlen, amiről Harris hírhedtté vált az elmúlt másfél évben az az, hogy tökélyre fejlesztette a semmitmondást. Többen úgy fogalmazták ezt meg, hogy olyan, mintha Harris állandóan egy adott karakterszámot próbálna megütni a mondataival. Harris népszerűtlen elnökjelölt volt, egy igazi karrierpolitikus, akit csak szigorúan demokrata körzetekben indíthatott el a párt.

Fotó: Pete Buttgieg/Flickr/Gage Skidmore

A demokrata sajtó már egy ideje építgeti a maga nem annyira titkos jelöltjét, aki nem más, mint Biden közlekedési minisztere Pete Buttigieg. A férfi az indianai South Bend városának volt a polgármestere, mielőtt 2020-ban megpróbálkozott a demokrata elnökjelöltséggel.

A politikus azonban nem tudott komoly támogatást szerezni, mivel a szavazók unalmas jelöltnek bélyegezték. Ellenfelei azzal vádolták, hogy Obama beszédstílusát próbálja utánozni.

Bár az előválasztás első szakaszában jól teljesített a felmérésekben, hamar elszállt a támogatottsága, azonban Biden így is szerepet adott neki az adminisztrációjában.

Buttigieg progresszív szempontból tökéletes jelölt a demokraták számára: homoszexuális házasságban él, amit büszkén vállal, de közben gyakran hirdeti keresztény hitét. Azonban némi keserű szájízt hagyhat, hogy közlekedései miniszterként akkor ment el gyesre két örökbefogadott gyermekével, mikor éppen az ellátási láncok válsága zajlott.

A felmérések szerint Buttigieg egy fontos előválasztási államban vezet Biden előtt.

A demokraták gyakran emlegetett nagy ütőkártyája lehetne Michelle Obama, aki nem elég, hogy a demokraták bálványának a felesége, de ügyes szónok, és remekül marketingelte magát a vele barátságos sajtó segítségével. Eddig nem mutatott hajlandóságot az indulásra, de ez akár egy taktika része is lehet. Felismerhetőség terén senki nem tudna versenybe szállni vele, és a demokraták identitás politikai követelményét is kipipálná.

Azonban hiába az említett potenciális jelöltek, nem véletlen, hogy 2020-ban végül csak Joe Biden lett a demokrata jelölt. Egyetlen komoly kihívója Bernie Sanders volt, aki ellen összezárt a párt, és aki még Bidennél is egy évvel idősebb, a legutóbbi kampánya alatt ráadásul túlélt egy szívrohamot. Biden azért tudott győzni, mert elhitték a szavazók, hogy középen áll. A demokrata párt igazi esélye az lenne ha valóban középen álló jelöltet állítana, aki visszavenne a progresszív programból és a gazdasággal kampányolna. Azonban az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy a demokrata pártban, legalábbis országos szinten nincs helye az ilyen politikusoknak.

Ha a republikánusok tarolnak a novemberi időközi választásokon (ezt sugallja több felmérés) akkor várhatóan Biden kénytelen lesz visszalépni az indulástól. Ebben az esetben kemény harc fog kezdődni a párton belül. S természetesen az is előfordulhat, hogy nem lesz alternatíva és a párt kénytelen lesz beállni Joe Biden mögé, és úgy tenni, mintha az idős férfi alkalmasságával kapcsolatos kérdések mind gonosz előítéletekből fakadnának.

A kikerülhetetlen Trump – se vele, se nélküle

Valóra válik-e a demokraták és a republikánusok rémálma: lesz-e Biden kontra Trump visszavágó 2024-ben? Hajdú Tímea véleménycikke.