Elnöksége legalacsonyabb szintjén Biden támogatottsága

Joe Biden amerikai elnök népszerűsége elnöksége legalacsonyabb szintjére esett a héten – derült ki a Reuters/Ipsos csütörtökön közzétett közvélemény-kutatásából, melyről at Arutz7 izraeli hírportál is beszámolt.

Az országos felmérés szerint az amerikai felnőttek 41 százaléka nyilatkozott elismerően Biden hivatali teljesítményéről, 56 százalék azonban elmarasztalóan nyilatkozott, a többiek bizonytalanok a kérdést illetően. Az eredmény azért is lesújtó, mert az elmúlt héten hasonlóan alacsony volt ugyan az elnök népszerűsége, de a mostaninál még mindig magasabb. Akkor Biden népszerűségi indexe 45% volt pozítv, és 50% negatív irányba.

A felmérés szerint az amerikaiaknak egyre inkább elegük van a COVID-19 járvány miatti intézkedések negatív gazdasági hatásaiból.

Tízből hatan úgy gondolják, hogy az ország rossz irányba halad, a gazdaság és a közegészségügy a leggyakrabban említett aggodalmak közé tartozik – derült ki a felmérésből.

Az elnök népszerűsége folyamatos mélyrepülésben van. Beiktatása után, a tavalyi év első hónapjaiban még 50% fölött volt Biden a népszerűsége, ami augusztus közepén kezdett csökkenni, amikor a COVID-19 halálesetek száma országszerte jelentősen megugrott, és az amerikai hadsereg hirtelen kivonulása Afganisztánból számos amerikai katona halálát okozta.

Az Associated Press január végi felmérése szerint az amerikaiak bizalma Biden járványkezelésében – amelyet a kormányzás elején erősségének tekintettek – tovább csökkent.

A megkérdezettek mindössze 45%-a nyilatkozott úgy, hogy helyesli Biden COVID-19 kezelését, szemben a decemberi 57%-kal és a 2021. júliusi 66%-kal.

Az AP felmérésében az amerikaiak még kedvezőtlenebbül ítélték meg az elnök gazdasági intézkedéseit, mindössze 37% helyeselte azokat.

Ki válthatná a demokratáknál Joe Bident, ha 2024-ben kiszállna a politikából?

Robert Farley sorra vette az esélyes, és kevésbé esélyes jelölteket.