Ki válthatná a demokratáknál Joe Bident, ha 2024-ben kiszállna a politikából?

Robert Farley az 1945 oldalán vette sorra az esélyes, és kevésbé esélyes jelölteket.

Ritkán fordul elő, hogy egy hivatalban lévő elnök nem indul neki az újraválasztásának, de tegyük fel, hogy ez megtörténhet Joe Biden esetében. Vajon ki lépne helyére 2024-ben a demokraták táborából? – teszi fel a kérdést Robert Farley cikkében.

Úgy véli, az alelnöki pozícióból való kiindulás óriási előnyt jelentene Kamala Harris számára, mivel valószínűleg magával vonná Biden elnök és a kormányzat hallgatólagos támogatását. Bár, az is igaz, hogy Harris népszerűsége az elmúlt időben még nagyobbat zuhant, mint Biden elnöké, és még a médiahatalmakkal való kapcsolatán is lenne mit csiszolnia – ismeri el a szerző, aki 2020-ban a Sanders-kampány tanácsadójaként dolgozott.

Harris mellett valószínűleg Pete Buttigieg közlekedési miniszter jelenti ma az egyik legkedveltebb demokrata politikust.

Buttigieg sikertelen 2020-as indulásakor nagy feltűnést keltett, felülmúlta a várakozásokat, és helyet szerzett magának a kabinetben is.

Buttigieg nagyrészt távolmaradt a Biden-adminisztráció nehézségeitől, és úgy tűnik, sokan szeretik azok közül, akik nem bíznak Harris esélyeiben.

Bernie Sanders vermonti szenátor továbbra is a párt balszárnyát képviseli (annak ellenére, hogy a párt tagja), de nem tudott elég nagy koalíciót építeni 2020-ban. A volt külügyminiszter, Hillary Clinton indulásának ötletét pedig szereti a szakértői közösség, de ő határozottan kizárta, hogy újra induljon, és semmilyen jel nem utal arra, hogy ahhoz hasonló támogatást nyerhetne a párton belül, mint amilyet 2008-ban, és 2016-ban szavaztak neki.

Más jelöltek, mint például John Kerry, Elizabeth Warren és még Al Gore is elkerülik a Sanders és Clinton kapcsán felvetett problémák egy részét, de egy másik dologgal szembesülnek;

„Az a probléma, hogy ők öregek”

– véli Farley.

Az amerikaiak többsége nem akarja, hogy Biden vagy Trump induljon 2024-ben

Új felmérést végzett a Harvard Center for American Political Studies és a Harris közvélemény-kutató intézet.

Ugyanakkor számos állam kormányzója és szenátora határozottan fontolgathatja a 2024-es indulást.

Corey Booker (New Jersey) és Amy Klobuchar szépen szerepeltek a 2020-as előválasztáson, mielőtt visszaléptek volna, és mindketten megőrizték népszerűségüket – írja a szerző, aki ezután a kaliforniai Gavin Newsom, a kolorádói Jared Polis, a michigani Gretchen Whitmer és az illinoisi J.B. Pritzker nevét is felsorolja a lehetséges indulók között.

Kentucky állam kormányzója, Andy Beshear talán a legérdekesebb.

Beshear neve ugyan országosan nem ismert, de az egyik legnépszerűbb demokrata kormányzó, annak ellenére, hogy „nagyon vörös” (republikánus) államban kormányoz.

„Ám a legvalószínűbb demokrata jelölt 2024-ben… Joe Biden”

– írja végül Farley, majd hozzáteszi: Biden állítólag úgy gondolja, hogy csak ő tudja legyőzni Donald Trumpot, és a távozással kapcsolatos találgatások ellenére sem hangzott el egyelőre az elnök belső köréből olyan hír, amely azt jelezné, hogy nem indul. Biden kilátásai jelenleg komornak tűnhetnek, de bőven van idő 2024-ig, hogy változtasson a helyzeten.

„Ennek ellenére a demokratáknak szem előtt kell tartaniuk, hogy előfordulhat, hogy a 2024-es választásokra új jelöltet kell találniuk”

összegzi a helyzetet Farley.

UnHerd: Trump valójában a demokraták titkos fegyvere

Az előző elnök történelmi lehetőségektől fosztja meg a Republikánus Pártot – állítja az UnHerd szerzője.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.