Brutális érvágást jelent a nemzetközi turizmusnak az orosz turisták eltűnése

A világjárvány előtt az oroszok költöttek a világon a hetedik legtöbbet turizmusra: összesen évente 36 milliárd dollárt – olvasható Michael O’Regan cikkében, amely a The Conversation oldalán jelent meg.

A háború előtt a vietnami Nha Trang, amelyet „Kis-Oroszországnak” is neveznek, nagyszámú orosz turistát vonzott. A tengerparti üdülőhely a járvány utáni gyors fellendülést tapasztalt az orosz turisták 2019-es visszatérésének köszönhetően. Az orosz turisták átlagosan 1600 dollárt költöttek egy vietnami tartózkodás során, míg a többi külföldi látogató átlagosan 900 dollárt.

A korábban az orosz turisták körében népszerű, felkapott vietnami szállodák szinte üresen állnak, vagy már eladták őket. Az idegenvezetői üzletág is megsínylette a helyzetet.

Nha Trang nincs ezzel egyedül. A thaiföldi üdülőhelyen, Phuketben az üzletek és a bazárok általában nyüzsögnek az orosz turistáktól. A szállodák továbbra is bizonytalanok a jövőjüket illetően, miután sok orosz lemondta a nyaralását, amikor az orosz légitársaságok 2022 márciusában felfüggesztették a Phuketre irányuló járatokat.

Most a világszerte szétszórt üdülőhelyek – az egyiptomi Sarm es-Sejk-től a kubai Varaderóig – mind komoly pénzügyi veszteségeket szenvednek el a szállodák alacsony kihasználtsága miatt.

Eltűnőben lévő látogatók

Törökország 2019-ben hétmillió orosz látogatót vonzott olyan turisztikai célpontokra, mint például a mediterrán üdülőhely, Antalya. Az oroszok körében népszerű volt a tengerpart, az all-inclusive ellátás és a könnyen megszerezhető turistavízum miatt. Csak Antalyába 2021-ben több mint 3,5 millió orosz látogató érkezett.

Mivel az előrejelzések szerint 2022-ben kevesebb mint 2 millió orosz turista érkezik, ez azt jelenti, hogy az idegenforgalmi bevételek 3-4 milliárd dollárral csökkennek, ami további munkahelyek megszűnéséhez vezetett az amúgy is súlyos infláció sújtotta országban.

Ez hatalmas csapás, mivel minden egyes törökországi turista nagyjából három ideiglenes munkahelyet teremt.

A háború és a járvány előtt a turizmus Törökország GDP-jének a 13%-át tette ki.

A sör a következő áldozata a válságnak

A sör- és hústermelés visszaesik, mivel a műtrágyagyárak emelkedése miatt leállnak a műtrágyagyárak – írja a Politico. 

Turisztikai problémák

Az EU már felfüggesztette az Európai Unió és Oroszország közötti vízumkönnyítési megállapodást, amely viszonylag megkönnyítette az oroszok számára az úti okmányok beszerzését. A korábbi szankciók közé tartozott az Oroszországba és Oroszországból induló és oda tartó járatokra vonatkozó uniós és orosz légitársaságok repülési tilalma.

Sok tehetős orosz turista váltott ezért a dubaji utazásokra. New York, London, Milánó, valamint az olyan úti célok, mint St. Moritz és Sölden, illetve az olyan népszerű fürdővárosok, mint a csehországi Karlovy Vary a gazdag orosz turisták nélkül maradtak.

A francia Côte d’Azur partján a luxushotelek és éttermek forgalma visszaesett, ugyanis nem tudják pótolni a tehetős orosz turistákat az olyan országokból érkező látogatókkal, mint Bahrein.

A kisebb országokban – köztük Ciprus, a Maldív-szigetek, a Seychelle-szigetek és a Dominikai Köztársaság -, amelyek a zárlatok enyhülésével nagyszámú orosz turistát fogadtak, a járvány utáni turisztikai fellendülés rövid életűnek bizonyult. Ciprus, amelynek szolgáltatási ipara, beleértve a turizmust is, a gazdaság több mint 80%-át teszi ki, az éves GDP akár 2%-át is elveszítheti, ha az orosz és ukrán turisták nem térnek vissza az országba.

Kubában 2021-ben 97,5%-kal nőtt az orosz turisták száma az ország Nemzeti Statisztikai és Információs Hivatalának adatai szerint. Amikor ez a piac most összeomlott, Kuba gazdaságélénkítési tervei csődöt mondtak. Az oroszok 2022-ben várhatóan csupán a kubai látogatók 20%-át teszik majd ki.

A Lada Niva újjászületése, és a történelem tanulsága

Nagyon gyakran felmerül a kérdés, hogy az Oroszország ellen kivetett szankciók igazából kinek is ártanak többet, Oroszországnak vagy Európának. Dr. Taksás Balázs jegyzete.

Alternatív megoldások

A thaiföldi üdülőhelyek a közel-keleti és indiai turisták számának növekedésétől remélik a helyzet megoldását. Egyiptom a latin-amerikai, izraeli és ázsiai látogatók számát szeretné növelni. Antalyában a németek és mások, köztük irániak már az oroszokat helyettesítik. Vietnamban arra törekszenek, hogy növeljék a Koreából, Japánból, Nyugat-Európából és Ausztráliából érkező látogatók számát.

Sok úti cél azonban nem volt felkészülve az orosz turisták számának csökkenésére, és nem képesek piacuk 30-40%-át új utazókkal helyettesíteni.

Az orosz belföldi turizmusnál se jobb a helyzet: az orosz turisták sorra mondják le a krími üdülőhelyekre irányuló utazásaikat is, mivel az ukránok rendszeresen támadást intéznek a félszigeten állomásozó orosz erőkre.

Az olyan úti célok, mint Örményország, Vietnam és Törökország azzal próbálták enyhíteni a helyzetet, hogy átvették az orosz fizetési rendszert, a Mirt, hogy megkönnyítsék az orosz turisták számára a fizetést.

Még ha a háború véget is ér, kevés a valószínűsége annak, hogy a turizmus visszatér a normális kerékvágásba.

Érdekes lesz látni, hogy az egyiptomi Sarm es-Sejk tengerparti városban vagy a kubai Varaderóban oroszul írt táblák megmaradnak-e, vagy a következő turisztikai szezonban már kínai vagy más nyelvűekkel helyettesítik őket.

15 ezer milliomos próbálja elhagyni Oroszországot

Ukrajnában sem jobb a helyzet.