A sör a következő áldozata a válságnak

A sör- és hústermelés visszaesik, mivel a műtrágyagyárak emelkedése miatt leállnak a műtrágyagyárak – írja a Politico. 

Az európai energiaszámlák emelkedése a kontinens nagy műtrágyagyáraiban leállási hullámot indít el, ami fennakadásokat okoz a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszer-előállítóknak és – a kocsmatulajdonosok rémületére – a sörgyártóknak is.

Csütörtökön a világ legnagyobb műtrágyagyára, a norvégiai székhelyű Yara bejelentette, hogy „rekordmagas árakra” hivatkozva 50 százalékkal csökkenti ammóniaalapú karbamid- és nitrogénműtrágya-gyártását Európában.

A döntés kevesebb mint 24 órával azután született, hogy Nagy-Britannia legnagyobb műtrágyagyára, a CF Fertilisers UK közölte, hogy „ideiglenesen leállítja” a termelést billinghami üzemében. A hét elején két másik nagy lengyelországi műtrágyagyártó is bejelentette, hogy szünetelteti működését.

A műtrágya nem csak a termőföld termékenységének növeléséhez létfontosságú, de előállítása során melléktermékként CO2-gáz keletkezik, amelyet a sör és az üdítőitalok pezsgésének növelésére, a kórházak sebészeti beavatkozásokhoz való ellátására és az állatok kíméletes levágására használnak.

A mezőgazdasági termelők, az élelmiszer-előállítók és még a kocsmák tulajdonosai is aggódnak a fenyegető műtrágya-szűkösség szélesebb körű következményei miatt.

A Carlsberg Polska, Lengyelország harmadik legnagyobb sörgyártó vállalata, a dán multinacionális vállalat leányvállalata a POLITICO-nak elmondta, hogy szinte azonnal le kívánja állítani a sörgyártást – és más sörgyárak is biztosan követni fogják a példáját.

„Kevesen tudják, hogy a szén-dioxid a műtrágyakészítés mellékterméke. Ezt pedig nem lehet nagyon sokáig tárolni, így csak néhány napra elegendő tartalékunk maradt” – mondta Beata Ptaszyńska-Jedynak, a Carlsberg Polska szóvivője.

„Bármelyik pillanatban leállíthatjuk a sörgyártást … de nem mi vagyunk az egyetlenek. Hacsak nem rendelkeznek olyan létesítményekkel, amelyekkel saját CO2-t állíthatnak elő, a legtöbb sörgyártó cégnek ugyanezt kell tennie”.”

Az energiaigényes műtrágyaszektor az első nehézipari ágazatok között van Európa-szerte, amely a Moszkva ukrajnai inváziója és az azt követő, az orosz olajra és földgázra – a nitrogénalapú műtrágyák szükséges összetevőjére – vonatkozó nyugati szankciók által súlyosbított energiaválság közepette csökkenti a termelést.

Jacob Hansen, a Fertilizers Europe nevű nagy lobbicsoport vezetője elmondta, hogy az emelkedő gázárak – amelyek ágazati megfigyelők szerint legalább az év végéig magasak maradnak – „lehetetlenné” teszik a termelés fenntartását.

Lázadnak a holland gazdák: az elit elleni felkelés globális méretűvé vált

„A globális élelmiszerhiány és az emelkedő árak miatt a holland gazdák szerepe a globális élelmiszerláncban még soha nem volt ilyen fontos. De ez a holland kormányt nem érdekli” .