Botrány a Moszadnál: A kémfőnök tanácsadójának fejét követelik

A Walla News szerint David Barnea médiatanácsadója számos más ügyfélnek is dolgozik, ami felvet bizonyos kérdéseket.

David Barnea Moszad-főnök médiatanácsadója tanácsadói szolgáltatásokat nyújt egy neves emirátusi üzletembernek, valamint különböző más üzleti személyiségeknek Izraelben és világszerte – jelentette szerdán a Walla News, felhívva a figyelmet az izraeli nemzeti hírszerző ügynökséget érintő potenciális összeférhetetlenségre.

A tanácsadót, akinek kilétét a Moszad szigorú cenzúrapolitikája miatt nem lehetett felfedni, a hírportál egy ismert kommunikációs tanácsadóként azonosította, aki egy magán tanácsadó cég tulajdonosa.

A jelentés megjegyezte, hogy a Moszadnak hagyományosan nincs szóvivője, és a múltban a médiakapcsolatokat a miniszterelnöki hivatalon keresztül intézte. A meg nem nevezett tanácsadót azonban Yossi Cohen korábbi igazgató külső tanácsadóként vette fel, és Barnea a tavaly júniusi kinevezése után megtartotta.

A Walla arról számolt be, hogy a tanácsadó konzultációs szolgáltatásokat nyújt egy emirátusbeli közszereplőnek, akinek több üzleti vállalkozása van Dubajban és a világ más részein, valamint különböző más globális vállalatoknak, üzletembereknek és filantrópoknak, akik mindannyian különböző és potenciálisan ellentétes érdekeltségekkel rendelkeznek.

Korábban részt vett egy olyan üzleti vállalkozásban is, amelyet Donald Trump volt amerikai elnök tanácsadója, Jared Kushner vezetett, és amelynek keretében egy szaúdi kockázati tőkebefektető cég izraeli start-up cégekbe fektetett be.

A Moszaddal való munkaviszonyának feltételeit nem hozták nyilvánosságra, így a lehetséges összeférhetetlenségek homályosak maradtak.

Mit tesznek – és mit nem tesznek – a Moszad női ügynökei Izrael érdekében

A Moszad női ügynökei számára az élet olyan, mint egy kémfilm – bár nem mindig olyan elbűvölő.

A Walla két meg nem nevezett volt Moszad-tisztviselőt idézett, akik nyugtalanságukat és meglepettségüket fejezték ki a kémügynökség magatartása miatt az ügyben.

A jelentés szerint a kérdéses személy korábban médiatanácsadóként dolgozott a Sin Bét vezetőjének, Nadav Argamannak, de az ügynökség megszüntette a kapcsolatot, anélkül, hogy további részleteket vagy az elbocsátásának okát közölte volna.

A jelentés szerint Barnea megtartotta a tanácsadót a korábbi tisztviselők ellenkezése ellenére. A jelentés idézett egy meg nem nevezett magas rangú izraeli tisztviselőt, aki szerint a Miniszterelnöki Hivatal, a védelmi és a külügyminisztérium, a Nemzetbiztonsági Tanács és a Sin Bét is nyugtalankodott amiatt, hogy a tanácsadó közvetlenül részt vett a Moszad ügyeiben.

A kérdést az elmúlt napokban alaposan megvitatták

– írta a Walla, hozzátéve, hogy a Miniszterelnöki Hivatal most azon dolgozik, hogy megfelelő jelöltet találjon a Moszad szóvivőjének érzékeny pozíciójára.

A Miniszterelnöki Hivatal által a Moszad nevében kiadott közleményben ez állt:

„A kérdés jogi vizsgálatát követően nem találtak kapcsolatot [a tanácsadó egyéb ügyfelei] és a Moszad között, és mint ilyen, nem áll fenn összeférhetetlenséggel kapcsolatos aggodalom”.

Ajvé: Lebukott egy fontos Moszad-ügynök Izrael északi szomszédjában

Az orvost a múlt hónapban tartóztatták le, de csak most került nyilvánosságra az ügye.